Grenzeloos investeren: het belang van internationale vastgoedtransacties

Grenzeloos investeren: het belang van internationale vastgoedtransacties

In het tijdperk van globalisering, digitalisering en internationalisering van betalingsstromen en financiële markten worden transacties buiten de eigen landsgrenzen steeds populairder bij beleggers. Nederland is hierin geen uitzondering. Maar wat zijn de huidige trends en belemmeringen bij internationale vastgoedtransacties? En welke Europese markten zijn daarvoor in het bijzonder lucratief? Dataroomleverancier Drooms heeft deze vragen behandeld in zijn studie 'Real Estate Transaction Barometer 2022', waarvoor het meer dan 500 transacties van 2020 tot 2022 heeft geëvalueerd en meer dan 170 vastgoedexperts door heel Europa heeft ondervraagd.

De aantrekkelijkheid van internationale vastgoedbeleggingen voor beleggers ligt vooral in de betere diversificatiemogelijkheden en mogelijkheden voor verdere rendementsverhoging. Maar volgens het onderzoek van Drooms zijn internationale vastgoedtransacties in Europa de afgelopen jaren aanzienlijk complexer geworden. De strengere ESG-regelgeving maakt internationale transacties ook tijds- en personeelsintensiever. Zo zie je dat de personeelsbehoefte met 80 procent is toegenomen.

Internationale vasgoedtransacties worden populairder en complexer

Hoewel internationale vastgoedtransacties bijzondere opgaven lijken te zijn tegenover de achtergrond van huidige onzekerheden zoals inflatie, rentestijgingen, de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne; en hoewel de transactieactiviteit kelderde bij het begin van de pandemie, is de markt optimistisch, zo bleek uit het onderzoek. Meer dan een derde van de ondervraagde vastgoeddeskundigen is van plan internationaal te investeren en 38 procent is van plan ten minste 25 procent van zijn kapitaal buiten de thuismarkt te investeren. Een volle 17 procent wil zelfs minstens de helft van hun kapitaal in Europese markten beleggen. Vooral investeerders uit Groot-Brittannië blijken zeer gemotiveerd: ongeveer 62 procent van de respondenten zou daar minstens een kwart van zijn kapitaal willen investeren. Duitse beleggers daarentegen zijn terughoudender: 70 procent van de respondenten wilt slechts tussen nul en 25 procent buiten de eigen landsgrenzen investeren.

Volgens 48 procent van de ondervraagde vastgoeddeskundigen in Europa is de grootste uitdaging dat de doelmarkten verschillende landspecifieke en gefragmenteerde regelgeving hebben. Zelfs EU-richtlijnen worden door elk land verschillend in hun nationale regelgeving omgezet. Meer eenduidigheid en transparantie zouden internationale vastgoedtransacties daarom aanzienlijk vergemakkelijken. Nog eens 30% van de respondenten ziet een gebrek aan markttoegang en kennis als een belemmering.

Het onderzoek geeft ook informatie over de verschillende activaklassen: de populairste activaklassen zijn logistiek vastgoed met 35 procent, en woningen met 24 procent. Stabiele kasstromen en een laag risico worden beschouwd als de belangrijkste redenen hiervoor. Maar ook kantoorgebouwen zijn nog steeds zeer populair met 18 procent, ondanks de discussie over thuiswerken.

De meest actieve spelers op de Europese vastgoedmarkt komen uit de VS met 28 procent, 56 procent is Duits en 25 procent Brits. Volgens het onderzoek zijn vooral de markten in de DACH-regio met 52 procent en het Verenigd Koninkrijk met 22 procent in trek bij beleggers. De respondenten zien ook potentieel in de MOE-regio (18 procent).

Nederland - ESG-rolmodel en rijzende ster

De Nederlandse vastgoedmarkt wordt ook steeds populairder als beleggingsbestemming. Dat komt onder meer door de vooruitstrevende ESG-richtlijnen van het land. Voor beleggers zal de naleving van deze vereisten bepalend zijn voor de aantrekkelijkheid van vastgoedinvesteringen in de toekomst. Vastgoed dat niet aan de eisen voldoet, is voor beleggers nauwelijks relevant als beleggingsobject. Daarom wordt voortdurende monitoring van energieverbruik, bijkomende kosten en andere duurzaamheidsfactoren steeds meer de norm.

Nederland is een pionier in Europa op het gebied van klimaatdoelstellingen en ESG-regelgeving. Als onderdeel van de strategie, om de doelstellingen van het Energieakkoord voor duurzame groei van 2013 te bereiken, werden strenge regels ingevoerd die ontwikkelaars en eigenaars verplichten om de klimaatdoelstellingen na te leven. De strenge regelgeving is bijvoorbeeld duidelijk bij kantoorvastgoed: vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw in Nederland met een vloeroppervlakte groter dan 100 vierkante meter minimaal energieklasse C hebben. Als het gebouw niet aan deze eisen voldoet, mag het vanaf volgend jaar niet meer als kantoorpand worden gebruikt. Panden met slechte energieprestaties lopen daarom het risico een ‘Stranded Asset’ te worden en vormen een risico voor financiële instellingen, investeerders en eigenaren. De druk om energiemaatregelen uit te voeren is in Nederland dan ook aanzienlijk hoger dan in andere Europese landen.

Ondanks strenge ESG-richtlijnen heeft de huizenmarkt de laatste jaren internationaal aan populariteit gewonnen. De Nederlandse woningbeleggingsmarkt is na Duitsland vanaf 2020 de grootste in Europa in het segment meergezinswoningen, aldus vastgoedadviseur Savills. Woninginvesteringen zijn sinds 2018 het vastgoedsegment met het hoogste investeringsvolume. De stabiele en consistente rendementen hebben internationale investeerders aangetrokken: in 2019 kwam iets minder dan de helft van de investeerders uit het buitenland.

De dynamisch ontwikkelende en robuuste Nederlandse economie maakt het land ook tot een populaire investeringsbestemming. Een andere factor is de gestage bevolkingsgroei: het CBS schat een gemiddelde toename met 120.000 mensen per jaar waarmee een toename van de verstedelijking en de vraag naar woningen gepaard gaan. Bovendien is de werkloosheid laag en is sprake van prijsontwikkeling van woningen. Buiten de regio Amsterdam zijn deze redelijk betaalbaar en gelden lage hypotheekrentes en stabiele rendementen.

De belangrijkste drijfveren zijn dus consistent en maken de Nederlandse markt aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders. Wie daar investeert, kan rekenen op stabiele inkomsten en een grote diversificatie - en zet een belangrijke stap naar energie-efficiëntie.

Dit artikel is gesponsord door Drooms.