Rabobank: economie krimpt met 5 procent door coronacrisis

Rabobank: economie krimpt met 5 procent door coronacrisis

De Nederlandse economie zal dit jaar naar verwachting met 5 procent krimpen als gevolg van de coronacrisis, schrijft Rabobank in een rapport.

Daarbij wordt aangenomen dat de coronabeperkende maatregelen pas vanaf 1 juni worden versoepeld. Volgens de bank raakt de coronacrisis veel sectoren bijzonder hard, zoals de horeca, landbouw, industrie en delen van de zakelijke dienstverlening. De werkloosheid neemt de komende maanden fors toe en de woningverkopen komen onder druk te staan. En hoewel het steunpakket van de overheid de basis legt voor economisch herstel straks, kan het een diepe recessie niet voorkomen.

Inkomens huishoudens onder druk

'De steunmaatregelen van de overheid, banken en andere partijen zullen de pijn daarvan verzachten, maar niet geheel kunnen wegnemen. Veel bedrijven zien hun omzet dalen en een stijging van het aantal faillissementen ligt voor de hand. Dit zet ook de werkgelegenheid en de inkomens van huishoudens onder druk', aldus econoom Frank van Es van Rabobank.

Van Es verwacht dat het herstel in het derde kwartaal geleidelijk op gang komt. 'Zo zullen consumenten en bedrijven de hand nog op de knip houden. Uit onzekerheid, of omdat hun inkomens en buffers door de crisis flink zijn geslonken. Bovendien komen fabrieken niet direct op stoom door de verstoring in de mondiale waardeketens. We verwachten daarom dat het nog geruime tijd zal duren voordat de Nederlandse economie weer op het niveau zit van vóór de coronacrisis.'

>> Zie ook: Antwoorden op veelgestelde vragen over impact corona op vastgoedsector

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.

Beeld: Hollandfoto/Shutterstock.

2025: onzekerheid troef in opkrabbelend logistiek vastgoed

De logistieke vastgoedmarkt krabbelt voorzichtig op. Maar vanwege een aarzelende gebruikersmarkt, een wispelturige overheid, geopolitieke spanningen en mogelijk oplevende inflatie, blijft onzekerheid troef in 2025.

Job Dura en Marieke Mentink van Dura Vermeer

Dura Vermeer: centrale regie nodig om woningmarkt uit slop te trekken

Centrale regie op het vinden en creëren van nieuwe woningbouwlocaties, minder ingewikkelde bouw- en beroepsprocedures, effectief samenwerken, netcongestie versneld aanpakken en consistent overheidsbeleid: Job Dura en Marieke Mentink van Dura Vermeer hebben genoeg ideeën om de ongezonde woningmarkt weer gezond te krijgen. 'We doen er zelf ook alles aan om het te fixen. Bij Dura Vermeer heerst een can do mentaliteit', aldus Dura en Mentink.

Dit is de nieuwe directeur Rabo Real Estate: 'Ik wil dit nog jaren doen'

Dit is de nieuwe directeur Rabo Real Estate: 'Ik wil dit nog jaren doen'

Peter de Bruin is sinds 1 september directeur bij Rabo Real Estate. De Bruin werkt al jaren bij Rabobank. Hij heeft er kleine en grote ondernemingen mogen helpen, zowel lokaal als regionaal. Vanuit zijn nieuwe positie richt hij zich op de bouw- en vastgoedsector. 

Den Haag, juni 2024
Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimte Ordening, viceminister-president

Vastgoed Belang overhandigt voorstel 'Ruimte voor Wonen' aan minister Keijzer

Tijdens het ledencongres van Vastgoed Belang overhandigt interim-voorzitter Niek Verra vandaag het voorstel 'Ruimte voor wonen' aan Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Hiermee wil de organisatie meedenken en oplossingen bieden om voldoende huurwoningen te behouden en nieuwe woningen te bouwen.