'Al het andere nieuws lijkt nu onbelangrijk'

'Al het andere nieuws lijkt nu onbelangrijk'
Eric Verwey

Het nieuws, waar we ons onder andere omstandigheden druk om maken, lijkt op dit moment relatief onbelangrijk, blogt Eric Verwey.

Aan mij de dankbare taak deze week weer een column voor de Vastgoedmarkt te schrijven. De bedoeling is een actueel onderwerp op eigen wijze te duiden. Soms is het heel gemakkelijk en dienen de situaties waar ik wel iets van vind zich spontaan aan en moet ik kiezen. Zo niet deze keer … er is maar één actueel onderwerp momenteel. Of niet?

Nu we ons, door de coronapandemie, midden in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog bevinden, is nieuws, waar we ons onder andere omstandigheden druk om maken, op dit moment relatief onbelangrijk.

Bijzaak

Deze week werd een Van Gogh uit Singer Laren gestolen. In een kwartier, midden in de nacht, zijn de dieven er met de ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ vandoor gegaan. Het museum was dicht, maar de directeur verklaarde dat de beveilig van hetzelfde niveau was als onder normale omstandigheden. Het was slechts een kort bericht in de media.

Dat het Mesdagzuivelfonds na weken alsnog tot dezelfde conclusie komt als het RIVM: ‘41 procent van de stikstofneerslag in gevoelige natuurgebieden is afkomstig van de landbouw’ krijgt ook maar zeer beperkt aandacht. We herinneren ons allemaal nog de boerenprotesten over de snelwegen richting het Malieveld. Het RIVM reageert dat het prettig is dat er nu geen discussie meer over is.

Dat het Kabinet donderdag toch klimaatmaatregelen heeft genomen: ‘om de CO2-uitstoot te verminderen wordt de elektriciteitsproductie van drie overgebleven kolencentrales in de Eemshaven en op de Maasvlakte nog dit jaar fors verlaagd’ wordt in de talkshows nauwelijks besproken. Het lijkt bijzaak.

Ander nieuws

Natuurlijk staat het bestrijden van het coronavirus voorop. Maar naast alle updates die we gedurende de dag via radio, TV, internet en social media ontvangen over besmettingen, ziekenhuisopnamen, sterfgevallen, beschikbare en noodzakelijke IC-bedden, is het ook prettig op de hoogte te blijven van het andere nieuws. En zo nu en dan alvast na te denken over de post-corona-tijd.

Veranderingen

Want wie denkt dat de wereld van vóór het coronavirus straks terugkeert, ‘leeft in een illusie’ zei onze premier deze week. Oké, maar hoe ziet die er dan wel uit als wij nu wat verder willen kijken? Wat digitaler om meer afstand te houden? Meer afstand tussen mensen, maar toch wat meer voor en met begrip voor elkaar? Meer gericht op hygiëne? Al gaat stuk gewassen handen ook irriteren. Andere methodes voor kinderen op de basisscholen om schoolwerk te doen? Nog meer zelfstandig en digitaal studeren voor leerlingen op het voortgezet en wetenschappelijk onderwijs? Nog meer beeldverbindingen en meer thuiswerken? Want het kan echt wel als het moet! En gaan wij dan ook minder vliegen? Want wij zijn ook wel wat banger geworden. Sneller verduurzamen? Meer de nadruk leggen op een goed klimaat?

Misschien wel veel van dit alles, maar ik hoop nog veel meer. Het is echt te hopen dat de wereld door deze crisis enorm gaat veranderen, waarbij het andere nieuws van de dag wellicht niet zo bijzonder is, tenzij het nieuws is dat de wereld niet maakbaar is en wij het zelf in de hand hebben hoe wij met de aarde, onze dieren en de medemens omgaan.

Toekomst

We leven in een hele rare tijd, daarover geen twijfel. Maar als we het hoofd koel houden, ons aan de maatregelen houden, elkaar steunen, interesse houden voor het andere nieuws en meer gaan nadenken over de ‘wederopbouw’ kunnen wij binnenkort weer omarmen, zoenen en handen schudden, want dat missen wij toch wel. Kunnen wij dat elleboogwerk snel vergeten!

Let een beetje op elkaar en blijf gezond!

Eric Verwey, Voorzitter VGM NL

Eric Verwey

Eric Verwey

Voorzitter VGM NL