Funda: coronavirus krijgt voorzichtig vat op woningmarkt

Funda: coronavirus krijgt voorzichtig vat op woningmarkt

De vrees voor verdere verspreiding van het coronavirus en de ongewisse toekomst over hoe lang en in welke mate Nederland op slot gaat, zorgt voor terughoudendheid van aspirant-kopers en -verkopers op de Nederlandse woningmarkt. Een week na de toespraak van premier Rutte, het Kamerdebat en de stapsgewijze lockdown is Nederland voorzichtiger geworden zegt Funda.

Funda: coronavirus krijgt voorzichtig vat op woningmarkt

Enkele dagen (19 tot en met 22 maart) na de toespraak van premier Rutte en de invoering van maatregelen tegen het coronavirus peilde woningsite funda het sentiment en de verwachtingen onder aspirant-kopers en -verkopers ten aanzien van de woningmarkt in Nederland.

Minder motivatie

Een deel van de aspirant kopers -en verkopers is nu minder gemotiveerd om de markt op te gaan, respectievelijk 36 procent en 24 procent. De motivatie is het laagst bij de zogenaamde doorstromers: zij die hun huidige woning willen verkopen en een nieuwe woning willen kopen. Deze groep is 46 procent minder gemotiveerd.

Quintin Schevernels, CEO van funda: ‘We zien duidelijk een verschil in motivatie. Een deel van de ondervraagden is minder gemotiveerd omdat zij simpelweg niet weten wat de impact van het coronavirus op de woningmarkt zal zijn. Een behoorlijke groep past zijn plannen echter nog niet aan omdat ze al in het aankoop- en verkoopproces zitten of geen korte termijn impact verwachten. Dat is best logisch, want de markt was behoorlijk overspannen en een groep mensen ziet dit blijkbaar als kans. De markt valt vooralsnog zeker niet stil, bezichtigingen blijven doorgaan en diverse makelaars anticiperen om bezichtigingen bijvoorbeeld virtueel te laten verlopen.’

Contact met makelaars

Dat de markt niet stil valt is ook terug te zien in de bezoekersstatistieken van funda (website en app). Hoewel de bezoekersaantallen afgelopen week (16-22 maart) in eerste instantie daalden met 15 procent ten opzichte van reguliere weken in 2020, keerde de tendens eind van de week alweer redelijk om. Er wordt dagelijks nog tienduizenden keren contact gezocht met de makelaar. Een groot deel daarvan zijn bezichtigingen. Veel huizenzoekers geven in het onderzoek aan het liefst te blijven bezichtigen op locatie, ook in deze tijd (58 procent), maar een deel bezichtigt juist liever virtueel (17 procent).

>> Zie ook:Antwoorden op veelgestelde vragen over impact corona op vastgoedsector