StiB Award 2019: Zinder, Tiel

StiB Award 2019: Zinder, Tiel
Zinder, Cultuurcentrum en Bibliotheek, Tiel

Het cultuurcentrum Zinder in Tiel (Gemeente Tiel, De Zwarte Hond) is door de vakjury van de Steden in Beweging (StiB) Award 2019 genomineerd voor deze prestigieuze prijs.

Tussen de binnenstad en de Waal heeft Tiel een nieuw cultuurgebouw gekregen: Zinder. Het nieuwe cultuurcluster zindert, bruist en prikkelt en nodigt de bewoners van Tiel en omgeving uit om mee te doen met muziek- of dansles, een schildercursus, boeken lenen, repeteren met een bandje of het bezoeken van een popconcert.

Het centrum voor de kunsten Zinder Educatie is gehuisvest in de ‘gouden lampion’, die als het ware zweeft boven het cultuurpodium. Daarnaast staat een robuust, natuurstenen volume waarin de bibliotheek is gevestigd. Een centrale, lichte entreehal vormt de schakel tussen de twee delen. Hier ontmoeten bezoekers elkaar. Verzonken onder de lampion ligt de multifunctionele zaal voor 320 mensen. Onder het gehele gebouw en het cultuurplein ligt een vierlaagse parkeergarage.

Het gebouw is zo ontworpen dat vanuit de centrale hal die zich uitstrekt over de gehele hoogte van het gebouw alle gebruikers van het cultuurcluster samen komen. De bibliotheek staat in open verbinding met de hal en direct naast de hoofdentree is een café. De kunstuitleen stelt er zijn nieuwste aanwinsten tentoon en het toeristisch informatiepunt en het Tielse archief hebben er hun balies. De sculpturale trap is de blikvanger die de toegang vormt naar de ateliers, lokalen en kantoren op de verdiepingen. Ook de multifunctionele zaal heeft een entree vanuit de centrale hal, zodat deze bijvoorbeeld ook als tentoonstellingsruimte kan worden gebruikt.

Voormalig parkeerterrein

De parkeergarage zorgt ervoor dat het voormalige parkeerterrein aan de Waal voortaan gebruikt kan worden voor evenementen. Door de entree van de garage los te knippen van het gebouw, heeft de binnenstad een nieuwe entree gekregen. Bezoekers van Zinder, maar ook van het naastgelegen Schouwburg & Filmtheater De Agnietenhof en het centrum, kunnen hier parkeren. Zinder laat zien dat een cultuurpodium meer voor een stad kan betekenen. Door het samenbrengen van verschillende cultuurfuncties, toevoegen van woningen en het integreren van een parkeervoorziening is de aantrekkelijkheid van de stad verbeterd.

Overige genomineerde projecten

Naast Zinder in Tiel zijn ook de projecten genomineerd Imagewharf in Amsterdam (Steengoed, Imagewharf, Hercuton, Allard Architecture, Affaire d’Architecture), Noordgebouw in Utrecht (Dura Vermeer Vastgoed, Vorm Ontwikkeling en NIC Re development) en Rhapsody in West in Amsterdam (SBB - M.J. de Nijs, Tangram Architekten).

De StiB-jury werd op vrijdag 26 april 2019 bij alle projecten ontvangen en rondgeleid om zich een oordeel van de kwaliteit van de projecten te vormen, in het bijzonder de impuls die het project voor de omgeving betekent. De prijsuitreiking vindt plaats op 6 juni 2019 om 13.00 uur in de stand van Syntrus Achmea Real Estate & Finance op de Provada in Amsterdam.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.