StiB Award 2019: Imagewharf, Amsterdam

StiB Award 2019: Imagewharf, Amsterdam
Imagewharf, Amsterdam

Het kantorencomplex Imagewharf (Steengoed, Imagewharf, Hercuton, Allard Architecture, Affaire d'Architecture) is door de vakjury van de Steden in Beweging (StiB) Award 2019 genomineerd voor deze prestigieuze prijs.

Huurders in deze creatieve hub van 17.500 m2 op een boogscheut van de Amsterdamse Jordaan heten members. Deze members delen deze stadsoase met food & beverage, expressie- en presentatieruimtes, glasvezel-internet, e-cars en e-bikes, een stadspark en daktuinen. Binnen en buiten is er plek om te werken, presenteren, netwerken, ontspannen en sporten. Het honk voor creatieven ligt aan de Rigakade 20 en Danzigerbocht 41-45 in de Amsterdamse Houthavens.

Imagewharf omvat drie grote panden: het Ontwerpgebouw (opgeleverd in november 2017), het Werkgebouw en het Studiogebouw (juli 2018). Het Ontwerpgebouw is van de hand van Allard Architecture, de andere twee gebouwen werden ontworpen door Affaire d’Architecture. De gebouwen zijn opgedeeld in diverse multifunctionele vertrekken in de vorm van werkplaatsen, ateliers en loft offices.

De afmetingen zijn zeer divers. Kantoren van 90 m2 voor drie mensen, een gehele vloer van 1.600 m2 voor tachtig man en ambachts- en atelierruimtes van 100 tot 500 m2. Er is een ruime (overdekte) parkeergelegenheid voor auto en fiets.

Loft-architectuur in prefab-beton

Het Ontwerpgebouw werd al tijdens de bouw verkocht aan een groep particuliere beleggers. Dit pand bestaat uit vier bouwlagen bovenop een parkeerlaag. Ook de overige panden kwamen na oplevering in handen van particuliere beleggers. De panden zijn volledig uitgevoerd in prefab-beton in een karakteristieke loft-architectuur. Kenmerkend hierbij zijn de grote ruimtes, hoge plafonds en een grote hoeveelheid lichtinval waarbij de installaties onderdeel uitmaken van de architectuur. Dit pand bestaat uit vier bouwlagen bovenop een parkeerlaag.

Het complex is volgens de ontwikkelaar uniek in zijn soort door een bijzondere alzijdigheid van alle drie de gebouwen, zeer doelmatige buitenruimtes en een dubbel maaiveld - tuinen en daken maken onderdeel uit van het plan. In het ontwerp is duurzaam gebruik gemaakt van materialen en installaties.

Overige genomineerde projecten

Naast Imagewharf in Amsterdam zijn ook de projecten genomineerd Cultuurcentrum Zinder in Tiel (Gemeente Tiel, De Zwarte Hond, Gebr. Van Kessel, Van Hattum en Blankevoort, Stam + De Koning, Homij Technische Installaties en Facilicom Services Group), Noordgebouw in Utrecht (Dura Vermeer en Vorm Ontwikkeling) en Rhapsody in West in Amsterdam (SBB - M.J. de Nijs, Tangram Architekten).

De StiB-jury werd op vrijdag 26 april 2019 bij alle projecten ontvangen en rondgeleid om zich een oordeel van de kwaliteit van de projecten te vormen, in het bijzonder de impuls die het project voor de omgeving betekent. De prijsuitreiking vindt plaats op 6 juni 2019 om 13.00 uur in de stand van Syntrus Achmea Real Estate & Finance op de Provada in Amsterdam.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.