Dat concludeert Vastgoedmarkt op basis van het jaarverslag 2017 van Dream Global. Doel van het leeswerk was een einde maken aan de verwarring over het eigendom van Merin.
Die verwarring ontstond toen de redactie van Vastgoedmarkt tussen Kerstmis en Oudjaar 2018 op de vingers werd getikt. Een bedrijfsjuriste en een communicatiemedewerkster van Merin hekelden de omschrijving 'dochteronderneming van Dream Global' in een bericht over een aankoop van een kantoorpand. Want al wat Dream Global in 2017 van Merin overnam waren leningen onder het grootste deel van zijn vastgoedportefeuille.
Voor Dream Global is alleen al het bezit van die leningen genoeg om Merin een plek in zijn organogram te geven.
Naar eigen zeggen is Dream Global juridisch eigenaar van Merin op basis van het recht bestuurders te benoemen van Stichting Administratiekantoor Merin. Die stichting is eigenaresse van 98,978 procent van de aandelen Merin. Nog eens 1 procent van de aandelen Merin is in handen van een entiteit van Dream Global. De resterende 0,022 procent is in het bezit van derden. Economisch eigenaar van Merin mag Dream Global ook worden genoemd, omdat het recht heeft op alle inkomsten van het van Merin overgenomen vastgoed.
'Voor juristen is het een ingewikkelde vraag of je op basis van leningen eigenaar kunt zijn van een bedrijf', zegt Roel de Weerd, managing director van Merin. 'Maar Merin zou niet hebben gereageerd op de omschrijving dochteronderneming van Dream Global, als Rodiaan (Gijselaar, cfo) en ik niet met vakantie waren geweest.'