nieuws

Merin voor 622 miljoen naar Canadese REIT

Beleggingen

Het Canadese Dream Global REIT neemt Merin over voor 622,1 miljoen euro. Verkopers zijn TPG Real Estate, TPG Sixth Street Partners en Patron Capital Partners. De Brits-Amerikaanse verkopers hebben de waarde van de portefeuille de afgelopen vijf jaar bijna verdrievoudigd.

Merin voor 622 miljoen naar Canadese REIT
Merin-The-Yard-Amsterdam

Het nieuws maakte de aan de beurs van Toronto genoteerde vastgoedfonds zelf bekend in een persbericht op de eigen website. Merin geeft geen commentaar op de overname en verwijst naar het nieuwe moederbedrijf. Met de overname wordt Dream Global eigenaar van 135 vastgoedobjecten in Nederland. Het gaat om 101 kantoren met een totale oppervlakte van ongeveer 470.000 m2 bvo en waarde van ongeveer 502 miljoen euro. Ruim tweederde van de kantorenportefeuille ligt in de Randstad. De overige 34 objecten zijn bedrijfspanden met een totale oppervlakte van ongeveer 280.000 m2 en een waarde van zo’n 120 miljoen euro.

Het leeuwendeel van de bedrijfsruimte bevindt zich op de vijf logistieke hotspots in Nederland. De gemiddelde bezettingsgraad van de gehele portefeuille bedraagt 82 procent. De gemiddelde looptijd van de huurcontracten met de 734 huurders is 4,1 jaar. De bezettingsgraad van de kernportefeuille is 92 procent met een gewogen gemiddelde huurlooptijd van 4,4 jaar. De nieuwe eigenaar is van plan de komende twaalf tot achttien maanden voor 100 miljoen euro aan niet-kernvastgoed te verkopen. De opbrengst wordt herbelegd in de kernmarkten van Dream Global.

TPG en Patron Capital werden in april 2012 eigenaar van Merin, toen nog Uni-Invest geheten. De durfinvesteerders kochten het fonds destijds voor 385 miljoen euro, wat een korting van bijna 41 procent representeerde op de taxatiewaarde van 633 miljoen euro van april 2011. Destijds kende de portefeuille een leegstand van 30 procent. De aankoop van Uni-Invest was de eerste, grote buitenlandse deal op de Nederlandse commerciële vastgoedmarkt in crisistijd. De koopprijs kwam overeen met ongeveer 300 euro per m2. De huidige verkoopprijs bedraagt zo’n 829 euro per m2.

De private equity-investeerders hebben de afgelopen jaren met actief asset management, transformatie, sloop, verkoop en aankoop de waarde en kwaliteit van de portefeuille verbeterd en het accent verlegd naar kantoren. Zo verwierf Merin in juni nog een kantorenportefeuille in voornamelijk de Randstad van Victory Advisors met een totale oppervlakte van 134.000 m2. Dream Global is in 2011 opgericht om op een gunstig moment in de vastgoedcyclus Duits onroerend goed te verwerven. Vóór de Merin-aankoop bestond de portefeuille uit 1,2 miljoen vierkante meter aan (voornamelijk) Duits en Oostenrijks kantoren en bedrijfsruimte met een totale waarde van ongeveer 2,05 miljard euro.

‘Nu breiden we onze aanwezigheid uit naar Nederland op een in onze ogen gunstig moment in de Nederlandse vastgoedcyclus’, aldus ceo Jane Gavan. ‘De Nederlandse kantorenmarkt heeft goede fundamenten en groeipotentieel. Ook beschikken we over een aanzienlijk Nederlands management team van ruim veertig medewerkers, onder leiding van de zeer ervaren ceo Bas van Holten.’

Reageer op dit artikel