Syntrus Achmea bant gasfornuis uit

Syntrus Achmea bant gasfornuis uit
Inductiekookplaat

Syntrus Achmea Real Estate & Finance plaatst voortaan alleen nog inductiekookplaten in de keukens van zijn woningen. Het traditionele gasfornuis wordt niet meer besteld, ook niet bij vervanging van keukens in bestaande woningen.

Met de maatregel wil Syntrus Achmea RE&F een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. ‘Inductie heeft veel voordelen. Het leidt tot minder fijnstof, wat zorgt voor een beter binnenklimaat. Het is veiliger, omdat de vlam niet in de pan kan slaan. En het is een logische stap richting een woningvoorraad die volledig gasloos is’, zegt Peter Appeljan, director Woningbeleggingen. Het kabinet heeft bepaald dat woningbouw vanaf 1 juli gasloos moet zijn.

Vergeleken met gas leidt het koken op inductie nu nog niet tot een lagere CO2-uitstoot. Maar naarmate stroom de komende jaren meer duurzaam wordt opgewekt (met onder meer zonne- en windenergie) wordt het milieuvoordeel van inductie steeds groter. Volgens de onafhankelijke website Milieu Centraal verbruikt een huishouden gemiddeld 37 m3 per jaar met een gaskookplaat. Een inductiekookplaat gebruikt gemiddeld 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat 225 kWh.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.

Aan de twee derde betaalbaarheidseis wordt bij de woontop niet getornd

Aan de twee derde betaalbaarheidseis wordt bij de woontop niet getornd

Woonminister Mona Keijzer houdt vast aan de bouw van 100.000 woningen per jaar, waarvan twee derde voor het betaalbare segment. Eerder liet de minister nog weten dat deze betaalbaarheidseis wat haar betreft 'geen dogma' was.

Foto: Unkas Photo/Shutterstock

Nieuwbouw verdubbelt bij soepelere regels rond betaalbaarheid

Er kunnen aanzienlijk meer nieuwbouwwoningen worden gerealiseerd als de verplichting tot het bouwen van veel sociale- en middenhuurwoningen wordt versoepeld. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE.

Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) in gesprek met Bas van Veggel, topman van Timeless Investments en medeoprichter van ontwikkelaar COD tijdens Het Nationaal Vastgoeddiner 2024. Foto's: Eyesmile Photography

De Woontop wordt de volgende voorstelling in het praatcircus

Woonminister Mona Keijzer wil volgende week tijdens de Woontop harde afspraken maken met marktpartijen over de bouw van 100.000 woningen per jaar. Als ze de markt een beetje begrijpt, dan weet ze dat het zo niet werkt, blogt woningmarktredacteur Sander van der Ploeg.

Fotograaf: Anneriet van der Spek

Hoe Barentsz de standaard zet voor compromisloze duurzaamheid in vastgoed

De bouwsector staat voor grote uitdagingen als het gaat om duurzaamheid, van het verminderen van CO₂-uitstoot tot het bouwen met biobased materialen. Bij Barentsz Ontdekkingshuizen zit duurzaam wonen en bouwen in het dna. Zowel in het ontwerp als in de productie- en bouwfase streeft het innovatieve bouwbedrijf naar 'compromisloze duurzaamheid'. 'We moeten niet als boekhouders alleen maar gericht zijn op de getallen. Uiteindelijk wil je huizen maken die prettig zijn om in te leven.'