nieuws

‘Records op kantorenmarkten Amsterdam en Utrecht’

Transacties

De verhuur van kantoorruimte in Amsterdam en Utrecht zal dit jaar een nieuw record bereiken. In Amsterdam wordt het hoogst aantal vierkante meters verhuurd sinds 2008 en in Utrecht sinds 2005.

‘Records op kantorenmarkten Amsterdam en Utrecht’
Buiten de Utrechtse toplocaties zoals het Jaarbeursplein is er nog altijd veel kansarm vastgoed.

Dit verwacht vastgoedadviseur CBRE op basis van de cijfers over het derde kwartaal van 2018 en de aankomende transacties in de laatste drie maanden. De toename is een direct gevolg van de groeiende economie en stijgende werkgelegenheid. De afgelopen negen maanden waren bedrijven in de media- en technologiesector en de zakelijke dienstverlening zeer actief op de verhuurmarkt. Daarnaast zijn in Amsterdam enkele grote verhuurcontracten door organisaties in de financiële sector getekend, waaronder door DNB en APG.

In Amsterdam werd de eerste drie kwartalen 279.000 m2 kantoorruimte verhuurd. Dit is 26 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De totale opname in 2018 zal volgens CBRE uitkomen op 375.000 m2. De verwachte recordopname is opvallend, aangezien het beschikbare aanbod in de stad zeer beperkt is. De verhuur van kantoren in Utrecht laat een record zien sinds 2005. In de periode januari tot en met september 2018 werd 62 procent meer kantoorruimte verhuurd dan in dezelfde periode in 2017. De totale opname komt dit jaar mogelijk uit op 180.000 m2.

Het verwachte opnamerecord in Amsterdam komt door de hoge doorloopsnelheid van de verhuur van kantoorruimte, waarbij contracten al ruim vóór oplevering worden getekend, zegt Bart van Eerd, Director A&T Amsterdam van CBRE. ‘Voorbeelden zijn APG, dat zijn intrek neemt in een herontwikkeld kantoorgebouw in Sloterdijk per 2021 en De Nederlandsche Bank die per 2020 tijdelijk verhuist naar het Toorop-gebouw.’

In Utrecht worden dit jaar veel nieuwe huurcontracten afgesloten in nieuwbouw, vooral in het Central Business District rondom het centraal station, constateert Siebe de Boo, director Utrecht Office bij CBRE. ‘De verhuur in WTC Utrecht en Creative Valley CS illustreert de populariteit van het gebied. We zien daarbij dat bedrijven vaak afkomstig zijn van buiten Utrecht.’ Ook de verhuur van kantoorruimte in de andere G4 steden laat een sterke toename zien.

Opvallend is de toename in Rotterdam in de eerste negen maanden van dit jaar met een plus van 102 procent vergeleken met dezelfde periode in 2017. In Den Haag werd 28 procent meer verhuurd in de eerste drie kwartalen van 2018 dan in dezelfde periode in 2017. Het totaal aantal verhuurde vierkante meters in Den Haag zal volgens CBRE dit jaar uitkomen op 110.000. Omdat het Rijksvastgoedbedrijf minder actief is op de Haagse markt, komt het dit jaar niet tot een post-crisis-record.

Reageer op dit artikel