nieuws

Winkelleegstand neemt af door herbestemming

Transacties

De winkelleegstand blijft dalen. Op het hoogtepunt stond 7,5 procent van de winkels leeg, nu is dat 6,8 procent.

Winkelleegstand neemt af door herbestemming

Dat meldt onderzoeksbureau Locatus. Het aantal leegstaande panden daalde in een paar jaar van bijna 17.000 naar 15.000. De grootste afnames zijn te zien in centra van steden buiten de Randstad: met 5,9 procent in Enschede, 5,0 procent in Winschoten, 4,6 procent in Heerhugowaard en 4,5 procent in Rijssen.

Herbestemming is een belangrijke verklaring voor de daling van de winkelleegstand. Jaarlijks verdwijnen er enkele honderden panden uit de voorraad en dat proces lijkt nu te versnellen. In de eerste acht maanden van 2018 zijn er al 1.000 panden verdwenen met een totale oppervlakte van 250.000 m2. In studentensteden Enschede, Nijmegen en Eindhoven zorgde ombouw van winkelpanden naar woningen voor een daling van de leegstand. In Winschoten liep het aantal lege winkelpanden terug door samenvoeging tot grotere units.

Het aantal winkels daalde in de periode van 2015 tot 2018 met 5.000. Veel vrijkomende panden werden opgevuld door horeca. Het aandeel horeca in het totaal aantal retailpanden steeg van 18 procent in 2015 tot 20 procent nu.

Reageer op dit artikel