nieuws

Winkelleegstand fors gedaald door herbestemming

Transacties

De winkelleegstand is in een jaar gedaald van 8,3 procent naar 7,4 procent van de oppervlakte. De daling is te danken aan herbestemming van retailpanden.

Winkelleegstand fors gedaald door herbestemming
Winkelgebied De Admirant in Eindhoven

Dat meldt Detailhandel Nederland (DN) op basis van onderzoek door Locatus. De forse afname komt volgens DN door herbestemming. Begin 2017 waren er bijna 500 panden en 300.000 m2 minder dan begin 2016. Het merendeel van deze winkelpanden is omgebouwd naar woningen. In bijna 1.000 gevallen werd een leegstaand pand gevuld met horeca. Ook leegstaande voormalige V&D-panden kregen nieuwe bestemmingen.

Van de 36 in 2017 onderzochte gemeenten heeft Assen het hoogste leegstandspercentage. In de Drentse hoofdstad staat 13,1 procent van het winkelvloeroppervlakte leeg. Ook de andere gemeenten uit de top drie kennen een leegstandspercentage van boven de tien. Dit zijn Vlissingen (11,7 procent), Enschede en Lelystad (10,8 procent).

Delft heeft de laagste leegstand van de geselecteerde gemeenten. Met 3,9 is het leegstandspercentage hier drie keer kleiner dan in Assen. Andere goed scorende gemeenten zijn Utrecht (4,1 procent), Zoetermeer (4,2 procent) en Groningen (4,3 procent).

Reageer op dit artikel