nieuws

Seniorenhuisvester zucht onder bezit Bredase kerk

Projectontwikkeling

Wat er ooit door het hoofd ging bij zijn voorgangers, blijft gissen voor Woonzorg-CEO Cees van Boven maar de seniorenhuisvester heeft goede hoop dat er in 2022, na  ruim dertig jaar, huurwoningen worden opgeleverd in de Bredase Heilig Hartkerk.

Seniorenhuisvester zucht onder bezit Bredase kerk
De Heilig Hartkerk in Breda. Foto: Google Maps.

 

In AD BN de Stem verhalt Van Boven over de lijdensweg die Woonzorg (en haar rechtsvoorgangers) doorlopen sinds de corporatie uit Amstelveen in 1990 voor 590.000 gulden eigenaar werd de Heilig Hartkerk, gelegen net buiten het centrum van Breda. Vier jaar eerder was de kerk al door het Bisdom onttrokken aan de eredienst.

Boze Bredanaars

Woonzorg wilde de kerk slopen en op het vrij te komen terrein van ruim 4.200  m2 woningen ontwikkelen. Maar dat was buiten de krakers gerekend die er al snel hun toevlucht zochten. En buiten vele boze Bredanaars die in opstand kwamen tegen de sloop van hun geliefde parochiekerk. En met succes, want in 2004, betekent de benoeming tot Rijksmonument opnieuw een streep door de rekening voor Woonzorg. Het pand mag niet gesloopt worden. Een uitvoerige lijst met specifieke elementen die bewaard moeten blijven, zorgt er bovendien voor dat er amper iets verspijkerd kan worden aan de kerk.

Andere plannen

In de jaren daarna mislukken tal van andere plannen, van kantoren tot een sportclub, voor het pand. Als klap op de vuurpijl moest onlangs ook nog een begin worden gemaakt met de reparatie aan het dak dat in een slechte staat verkeerde. Het leidt anno 2019 bij  Van Boven tot de verzuchting ‘Ik weet ook niet wat er door het hoofd van mijn voorgangers ging toen ze deze kerk kochten’, verzucht bestuursvoorzitter Van Boven. ‘Dit is niet onze kerntaak. (…) Maar ja, als je een verantwoordelijkheid hebt, dan moet je die nemen.’

‘Hoogwaardige woningen’

De bestuursvoorzitter heeft nu zijn hoop -opnieuw – gevestigd op woningbouw, maar dan in de kerk. Daarbij mikt  Woonzorg, hoofdzakelijk  actief  in sociale huur, op ‘hoogwaardige’  woningen, om het project rendabel te krijgen. De eerste woningen zouden ‘al’ in 2022 verkocht kunnen worden. Maar dan moet wel eerst nog ‘even’ het bestemmingsplan worden aangepast.

 

Reageer op dit artikel