nieuws

CBRE: nu meer kantoren ontwikkelen in Den Haag

Projectontwikkeling

Ter voorkoming van krapte op de Haagse kantorenmarkt moeten er zo snel mogelijk nieuwbouw- en renovatieprojecten komen.

CBRE: nu meer kantoren ontwikkelen in Den Haag

Dat bepleit vastgoedadviseur CBRE. De leegstand in de Hofstad zal dalen van 8,3 procent aan het einde van het eerste kwartaal van 2019 tot ongeveer 3,0 procent in 2022. Ook neemt de kwalitatieve mismatch tussen vraag en aanbod toe. Daardoor zullen tophuren stijgen van 215 euro eind 2018 naar 250 euro over enkele jaren, verwacht de vastgoedadviseur.

De kantorenstrategie van de gemeente Den Haag voorziet in 200.000 m2 nieuwbouw. Daarvan zou van de gemeente 130.000 m2 voor 2025 moeten verrijzen. Volgens CBRE is dit de goede weg, maar is het van groot belang dat de nieuwbouwontwikkelingen sneller worden gerealiseerd.

‘Bij het ontwikkelen van nieuwe kantoorgebouwen is het essentieel dat er qua locatie rekening wordt gehouden met de nabijheid van een treinstation en het multifunctionele karakter van de omgeving’, zegt Bas Thijssen, director CBRE Den Haag. ‘Voor het gebouw zelf wordt beleving een steeds belangrijker aspect. Kantoorgebruikers willen er prettig kunnen verblijven, waarbij privé en zakelijk steeds meer met elkaar vermengt. Aandacht voor het kwaliteits- en serviceniveau van een gebouw is daarom van belang. In Den Haag zijn er momenteel te weinig gebouwen gericht op een full-servicepakket voor de huurder.’

Na Amsterdam, waar de kantorenleegstand met 4,6 procent historisch laag is, komen er volgens CBRE ook in andere grote steden tekorten aan kantoorruimte. De leegstand daalde naar 8,5 procent in Utrecht, 11,2 procent in Rotterdam en 8,0 procent in Eindhoven.

Reageer op dit artikel