Visie op Haven-Stad: eerst het laaghangende fruit

Visie op Haven-Stad: eerst het laaghangende fruit
Arun Jain

Commitment aan de Amsterdamse stadsvisie Haven-Stad moet lang voordat de kern van het gebied ontstaat concreet worden gemaakt. Dit betoogt Arun Jain, directeur stedelijke planning van Bellevue, een stad in de Amerikaanse staat Washington.

Jain was een leden van een international panel dat eind februari namens het Urban Land Institute (ULI) neergestreken was neergestreken in Amsterdam om haar visie te geven op gebiedsontwikkeling Haven-Stad. In het havengebied in het Noord-Westen van de stad moeten (haven)bedrijven de komende decennia plaats maken voor 40.000 tot 70.000 woningen.

Volgens Jain zijn er verschillende issues die een hinderpaal vormen bij het realiseren van een project op deze schaal. ‘Het project moet transparant worden voor alle partijen. Daarbij geldt een grote mate van onzekerheid, dus moet je de controle over het proces en de uitkomst ook goed regelen. Je moet consensus zien te bereiken’

Laaghangend fruit

Dat laatste kan het beste door eerste te mikken op de ontwikkeling van het laaghangende fruit. Daaronder schaart hij de deelgebieden Sloterdijk Centrum, Sloterdijk 1 en de zogeheten Alfadriehoek. Daarbij is het volgens Jain wenselijk om nu alvast funding te organiseren voor het doortrekken van de metro naar deze contreien, door hem gedoopt tot ‘rode lijn’.

‘Ontwikkel ankerpunten voor deze gebieden in samenhang met het traditionele gebruik. Denk aan een attractie met een haventhema of een tijdelijke en informele plek voor evenementen. Daarvoor is het ook belangrijk om het bereik goed te regelen. Bijvoorbeeld door watertaxi’s, veerbootconnecties of een gratis shuttleservice die je op afroep naar Sloterdijk Centrum brengt.’

NDSM-werf

Een nieuw woongebied moet zich organisch ontwikkelen. Als voorbeeld van hoe het moet, noemt hij de ontwikkelingen op de voormalige NDSM-werf. ‘Context creëren is de uitdaging. Bouwen aan identiteit lever energie op. Kies bij de eerst bebouwing voor gebouwen met de hoogste kwaliteit.’

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.