nieuws

Haags Berlagehuis weer in markt als kantoor

Projectontwikkeling

Het Berlagehuis krijgt definitief geen toekomst als luxe woongebouw. De Duitse eigenaar gaat het pand renoveren en weer verhuren als kantoorpand.

Haags Berlagehuis weer in markt als kantoor
Haags Berlagehuis blijft kantoor

Dat laat vastgoedadviseur Colliers International weten aan Vastgoedmarkt. Colliers is sinds twee maanden als adviseur van de eigenaar betrokken bij het gebouw. RB Real Estate en Vorm zouden het grotendeels leegstaande Berlagehuis van bijna 14.000 m2 transformeren naar  57 luxueuze woningen. Vorm trok zich vorige week terug uit het project, waarna RB Real Estate zich ook gedwongen zag de handdoek in de ring te werpen.

Eigenaar van het pand sinds 2003 is AIK (Apo Immobilien Kapitalanlagegesellschaft) uit Düsseldorf, blijkt uit Kadastergegevens. AIK had RB Real Estate toestemming gegeven het voormalige kantoor van Nationale Nederlanden om te bouwen naar woongebouw, vertelt Robert Kok, national director Agency van Colliers International. ‘RB Real Estate kreeg twee jaar lang het exclusieve recht het pand op eigen risico te transformeren. Die periode is nu voorbij. Het is jammer dat het transformatieproject is mislukt. Nu gaan we weer terug naar de basis.’

Dat houdt in dat het pand aan de Groenhovenstraat en Raamweg in het chique Benoordenhout zijn bestemming als kantoor terugkrijgt, stelt Kok. ‘De rekening van de mislukte transformatie ligt grotendeels bij de ontwikkelaars. Het verlies van AIK is dat het pand twee jaar niet kon worden verhuurd. Maar geluk bij een ongeluk is dat de Haagse kantorenmarkt in die periode is hersteld. De leegstand is drastisch gedaald, de huren stijgen zelfs weer licht en het stadsbestuur mikt zelfs op nieuwbouw. Mede gelet op de terugloop van de beschikbare kantoren in Den Haag is Berlage weer interessant geworden.’

Het pand moet wel eerst worden gerenoveerd, voegt de Colliers-directeur eraan toe. ‘Het pand was het afgelopen decennium grotendeels niet in gebruik. De eigenaar investeert momenteel in de verbetering van het gebouw. Zo zijn een nieuwe klimaatbeheersing, techniek en verlichting nodig en krijgt het een duurzaam energielabel. Over een half jaar is het pand klaar. De grote vloeren van 4.000 m2 zijn courant. Wij hebben al een aantal Haagse partijen benaderd die interesse hebben om geheel of gedeeltelijk naar het Berlagehuis te verhuizen.’

Niet het hele pand zal als kantoorruimte verhuurd worden, verklaart Kok. ‘Ongeveer 2.500 m2 van de 14.000 m2 bestaat uit souterrain. Dergelijke ruimte is niet meer verhuurbaar als kantoor. AIK wil de ruimte deels gebruiken voor extra parkeerruimte en deels voor voorzieningen. Mogelijk komt er een koffie- en lunchgelegenheid die openbaar toegankelijk is. Het Berlagehuis ligt immers vlakbij de Shell-campus, waarvan voldoende spin-off is te verwachten.’

Reageer op dit artikel