nieuws

Vorm trekt zich terug uit woningproject Den Haag

Projectontwikkeling

Vorm trekt zich terug uit een Haags transformatieproject vanwege juridische risico’s. De ombouw van het Berlagehuis aan de Raamweg naar 57 luxe woningen lijkt daarmee van de baan.

Vorm trekt zich terug uit woningproject Den Haag
Berlagehuis aan Raamweg in Den Haag

Dat blijkt uit een melding van Vorm op zijn website en berichtgeving in het Algemeen Dagblad. Het Berlagehuis van bijna 14.000 m2 aan de Groenhovenstraat en Raamweg in het chique Benoordenhout staat sinds het vertrek van verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden al vijftien jaar grotendeels leeg. Ron Bakker van RB Real Estate maakte plannen om het monumentale gebouw om te bouwen naar 57 luxueuze woningen en trok Vorm aan als ontwikkelpartner. De vraagprijzen voor de woningen van 75 tot 283 m2 bedragen 339.000 euro tot 2,25 miljoen euro.

De verkoop zou al in september 2017 van start gaan. Door bezwaarprocedures volgde uitstel. Omwonenden zijn fel gekant tegen het transformatieproject naar ontwerp van het Haagse architectenbureau Braaksma & Roos. Op het gebouw komen twee nieuwe verdiepingen voor de penthouses, terwijl aan de gevels tientallen balkons worden gerealiseerd. De omwonenden stellen dat hun privacy daarmee in het geding komt.

Bakker stelt dat er al twee miljoen euro in de plannen is gestoken. Hij vreesde in de zomer van 2018 al dat Vorm om het conflict en de bezwaarprocedures zou afhaken. Zijn vrees is nu bewaarheid. Vorm heeft laten weten zich terug te trekken uit het project, omdat de ontwikkelaar de risico’s te groot vindt. Nu de omwonenden de hakken in het zand zetten, vreest Vorm voor te veel vertraging.

‘Vorm neemt het weloverwogen besluit om niet verder te gaan met de transformatie van het monumentale Berlagehuis in Den Haag. De juridische onzekerheid omtrent vooroorlogse erfdienstbaarheden, die van toepassing zijn op dit monument, zou een transformatie naar woningen in de weg kunnen staan. Een traject om middels een rechterlijke uitspraak de erfdienstbaarheid ter zijde te schuiven kan mogelijk één tot twee jaar duren. Door die onzekerheid alsmede de lange projectduur en het huidige tijdsgewricht is de herontwikkeling van het gebouw te risicovol geworden.

Of de eigenaar of Bakker het project doorzetten, een nieuwe partner zoeken of de handdoek in de ring werpen, is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel