Grote Markt Raalte niet meer bij de tijd

Grote Markt Raalte niet meer bij de tijd
Grote Markt, Raalte

De Grote Markt in Raalte is niet meer van deze tijd. Bomen geven overlast en terrasbezoekers struikelen over overbodige stoepranden. Winkeliers hebben zo hun eigen ideeën.

‘Er zijn hier in de loop der jaren al heel wat mensen gestruikeld’, zegt Zhing Lin, eigenaresse van snackbar Naplace in Raalte, en ze wijst op het tien centimeter verhoogde middengedeelte van de Grote Markt. Meteen voegt ze eraan toe dat de bomen op de markt ook veel overlast bezorgen. Daar komen niet alleen bladeren vanaf in de herfst, maar in het voorjaar druipt er een kleverig goedje uit de bomen waar bezoekers op het terras last van hebben.

Ruurd Klaver, beleidsmedewerker economische zaken en toerisme van de gemeente Raalte, kent de kritiek. ‘Ik heb zelf elders weleens meegemaakt dat ik opstond en de stoel mee kwam’, zegt hij. ‘Dat is inderdaad niet prettig.’ De bomen geven de Grote Markt echter wel sfeer, wat je van de bebouwing niet kunt zeggen. De meeste panden, opgetrokken uit de rode baksteen die in de jaren zestig en zeventig populair was, zijn hoog en strak.

Op de Grote Markt staan zo'n tien winkels leeg

Er is de afgelopen decennia weinig in de Grote Markt geïnvesteerd, waardoor de kwaliteit niet meer up-to-date is. Er staan zo’n tien winkels leeg, de drogisterij op de hoek van Grote Markt en de Waag is bezig met een opheffingsuitverkoop, en Klaver vreest dat een paar kledingwinkels het ook niet lang meer zullen uithouden. ‘Het is tijd om de zaken integraal aan te pakken en wat meer ruimtelijke kwaliteit in het centrum te brengen. Samen met de winkeliers en vastgoedeigenaren heeft de gemeente al wensen en ideeën opgehaald. Investeren in sfeer, beleving en ruimtelijke kwaliteit kwam nadrukkelijk naar voren.’

Paul van Remmen, eigenaar van parfumerie Mooi, snuift minachtend als hij dat hoort. ‘De grote vastgoedjongens, díe moeten aangepakt worden’, zegt hij. ‘Als panden lang leeg staan, zou de gemeente een aparte belasting moeten heffen. Daarmee dwing je ze de huren naar beneden te brengen. Dat zou ons winkeliers in staat stellen onze prijzen te verlagen. Daarmee haal je klanten, die steeds meer via internet kopen, terug naar de winkels. Mijn overbuurman, de drogist, is een grote jongen. Hij heeft geprobeerd zelf tot een vergelijk met de huisbaas te komen, maar dat is niet gelukt.’

'Je moet een compact centrum bouwen'

Dat de komende jaren alleen meer via internet verkocht wordt, is volgens Van Remmen niet tegen te houden. ‘Dat betekent dat er winkels zullen moeten verdwijnen. Met de overblijvende winkels moet je een compact centrum bouwen.’ Dat blijkt een gedachte die Klaver wel aanspreekt. ‘Maar dan moet je daar wel sfeer brengen’, zegt hij.