nieuws

StiB Award 2018: Koningshof in Gouda

Projectontwikkeling

Het woningbouwproject Koningshof in Gouda (Blauwhoed Projectontwikkeling, Gebr. Blokland, Altera Vastgoed) is door de vakjury van de Steden in Beweging (StiB) Award 2018 genomineerd voor deze prestigieuze prijs.

StiB Award 2018: Koningshof in Gouda
Bedrijfshuisjes van de plateelfabriek zijn omgebouwd tot parkeergarage.

Het woningbouwproject Koningshof is een combinatie van oud en nieuw. Rondom de plek van de voormalige plateelbakkerij Zuid-Holland verrees de afgelopen jaren een aantrekkelijk nieuw stadsdeel, dat gedeeltelijk gebruik maakt van bestaande gebouwen die werden getransformeerd naar nieuwe bestemmingen.

Het project combineert 70 ruime, betaalbare huurappartementen, 80 koopwoningen bestaande uit een gevarieerde mix van ruime stadswoningen, herenhuizen en appartementen en woningen in de getransformeerde objecten aan het Raam en in De Bakkerij. De parkeergarages zijn in het project geïntegreerd, waaronder een in een monumentaal pand. De gerenoveerde Slangentoren uit 1915 is tegenwoordig een bed & breakfast met 1 kamer in de monumentale toren, waar de brandweer vroeger zijn brandslangen liet drogen. Het getransformeerde Rijksmonument De Kleischuur werd omgebouwd tot een trendy restaurant ‘op het water’.

De ontwikkelaars grepen de kans om in de historische kern van Gouda, met uitzicht op de gracht en te midden van monumentale gebouwen, een nieuw, multifunctioneel stuk Gouda te maken dat klaar is voor de volgende 400 jaar. Het betrof een oude industrielocatie, waar tussen 1898 tot 1965 de Koninklijke Plateelfabriek Zuid-Holland was gevestigd en later het metaalbewerkingsbedrijf Veratio. Een gebied waar je vroeger niet voor je plezier kwam en dat niet bekend stond als het allerbeste stukje Gouda, maar waar je nu zeer prettig kunt wonen, verblijven en recreëren.

Oude waterlopen en steegjes

In de stedenbouwkundige opzet is de historie van de locatie duidelijk terug te vinden. In het ontwerp is aansluiting gezocht bij de bestaande bebouwing door gebruik te maken van de oude waterlopen en steegjes en door nieuwe pleintjes toe te voegen. Deze opzet zorgt voor een intiem karakter, ook doordat de wijk volledig autovrij is.

Koningshof is gelegen tussen Raam en Vest in Gouda, een historische locatie in de Goudse binnenstad. AWG Architecten heeft ervoor gezorgd dat de nieuwbouw van Koningshof qua architectuur en stedenbouw aansluit op de monumentale panden die in het gebied aanwezig zijn. Projectontwikkelaar Blauwhoed en Gebr. Blokland realiseerden in de eerste fase al 108 woningen in Koningshof. Institutioneel vastgoedfonds Altera is eigenaar van de 30 huurappartementen die in de tweede fase werden gerealiseerd. Eerder kocht Altera al 40 huur appartementen in het gebied.

Overige genomineerde projecten

Naast Koningshof zijn ook de projecten genomineerd Zwembad Hart van Zuid in Rotterdam (Ballast-Nedam, Heijmans, gemeente Rotterdam en Kraaijvanger Architecten), De Barones in Breda (Kroonenberg Groep, 3W Real Estate, Rijnboutt en KroesePaternotte) en Woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen (WVO Zorg, Atelier PRO en Bouwgroep Peters).

De StiB-jury wordt op vrijdag 6 april 2018 bij alle projecten ontvangen en rondgeleid om zich een oordeel van de kwaliteit van de projecten te vormen, in het bijzonder de impuls die het project voor de omgeving betekent. Daarna kunnen bezoekers van Provada 2018 hun favoriet aangeven in de stand van Vastgoedmarkt. Op basis van het oordeel van de jury (4/5e) en vakgenoten (1/5e) wordt op 7 juni 2018 om 13.00 uur in de stand van Syntrus Achmea Real Estate & Finance de winnaar bekend gemaakt.

Reageer op dit artikel