Dit was het belangrijkste vastgoednieuws van afgelopen week (42)

Dit was het belangrijkste vastgoednieuws van afgelopen week (42)

De huizenprijzen blijven ook volgend jaar stijgen, Wim Beelen blijft de gemoederen bezig houden en de Amsterdamse metropoolregio gaat voor hout. Er gebeurde weer een hoop op Vastgoedmarkt.nl. Je leest het in het weekoverzicht van Vastgoedmarkts hoofdredacteur Servaas van der Laan.

De Provada komt eraan, dus de redactie van Vastgoedmarkt draait weer overuren. Ik praat je daarom snel even bij over het belangrijkste vastgoednieuws op vastgoedmarkt.nl van afgelopen week.

Kandidaten Vastgoedman/vrouw van het jaar zijn bekend

Op 17 november wordt de Vastgoedman/vrouw van 2021 bekendgemaakt op het Nationaal Vastgoeddiner in Rotterdam. Afgelopen week werden de vijf kandidaten bekendgemaakt. Dat zijn in alfabetische volgorde:

Wim Beelen blijft de gemoederen bezig houden

Een dag na zijn nominatie voor de Vastgoedman-award kwam Wim Beelen opnieuw in het nieuws. De gemeente Amsterdam en het Havenbedrijf hebben een claim van 130 miljoen euro aan de broek gekregen van Beelen, de nieuwe eigenaar van het ADM-terrein. Op zijn beurt stapt het Havenbedrijf naar de rechter tegen Beelen. Vuilnisman of vastgoedman, één ding is zeker. Never a dull moment met Beelen.

Broedende meeuwen bezorgen kopzorgen bij logistiek ontwikkelaar

Eén van de grootste kopzorgen bij brownfieldontwikkelingen is de trage afwikkeling van de papierwinkel. ‘Jarenlang is er enorm veel subsidie vrijgemaakt. Nu ruimt de markt de oude rommel op, maar duren de procedures helaas enorm lang omdat provincies geen fatale termijn kennen voor ecologische vrijwaringen en stikstofontheffingen.'

Dat stelt Jeroen Gerritsen, directeur van projectontwikkelaar Panattoni Nederland. Het Amerikaanse Panattoni is Europees marktleider in industriële en logistieke vastgoedontwikkelingen. Gerritsen is één van de deelnemers aan het rondetafelgesprek dat Vastgoedmarkt op dinsdag 26 oktober organiseert tijdens de Provada over de uitdagingen bij de herontwikkeling van verouderde bedrijventerreinen, de zogenoemde brownfieldontwikkelingen.

Ook volgend jaar blijven huizenprijzen flink stijgen

De Nederlandse huizenprijzen stijgen dit jaar niet met 12,5 procent maar met 15 procent, voorspelt ABN Amro in zijn Woningmarktmonitor. Ook voor 2022 verwacht de bank dat de prijsstijging in de dubbele cijfers loopt: geen 5 maar 10 procent. Redacteur Peter Hanff zette zes redenen op een rij waarom het volgens het ABN Amro voorlopig nog niet op kan op de Nederlandse koopwoningmarkt.

Evergrande saga deel zoveel

Het is Evergrande voor en na. Ook dit weer hield de Chinese vastgoedreus de gemoederen bezig. Ik zet het nieuws kort voor je op rij:

20 procent houtbouw in metropoolregio Amsterdam vanaf 2025

Overheden, ontwikkelaars, banken en tal van andere organisaties in de metropoolregio Amsterdam (MRA) hebben afspraken gemaakt om een versnelling te maken naar houtbouw in de hoofdstad en de omgeving. Donderdag ondertekende een brede coalitie hiervoor een convenant.

In de Green Deal Houtbouw hebben de gemeenten in de metropoolregio Amsterdam, de provincies Noord-Holland en Flevoland, de Rijksoverheid, ontwikkelaars, institutionele beleggers, woningcorporaties en andere betrokken partijen zich gecommitteerd aan het streven om vanaf 2025 jaarlijks minimaal 20 procent van de woningproductie in hout te bouwen.

Tussenstand kandidaten YTA 21

De vijf kandidaten voor de Vastgoedmarkt Young Talent Award 21 powered by Funda in Business strijden op de Provada om de felbegeerde award. Tot die tijd moeten ze publieksstemmen verzamelen met hun blogs. De tussenstand vind je hier.

De kandidaten hebben in hun blogs de vraag beantwoord: wat zou jij veranderen in de vastgoedsector als je morgen wakker zou worden als Elon Musk? Lees hier hun visies:

Stemmen? Dat kan hier!

Transacties

Deals, deals, deals. Coronacrisis? Waar dan? Want de transacties blijven maar binnenkomen bij ons, en grote ook. Bekijk hier de belangrijkste van afgelopen week. Meer transacties zien? Die vind je hier!

That's all folks. Goed weekend en tot snel op vastgoedmarkt.nl!

Servaas van der Laan, hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Servaas van der Laan is financieel journalist en sinds 1 oktober 2019 hoofdredacteur van Vastgoedmarkt. Eerder schreef hij over onder meer technologie en de huizenmarkt voor Elsevier Weekblad.