nieuws

Joanne Kellermann nieuwe bestuursvoorzitter Pensioenfonds Zorg en Welzijn

Loopbaan

Een bankenvrouw, die ooit startte in de advocatuur wordt de voorzitter van PFZW.

Joanne Kellermann nieuwe bestuursvoorzitter Pensioenfonds Zorg en Welzijn
Joanne Kellermann

Joanne Kellermann wordt per 1 juni 2019 de nieuwe onafhankelijke bestuursvoorzitter van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Zij volgt Carla Moonen op, die op 1 november 2018 deze functie bij PFZW heeft neergelegd.

Van 2007 tot 2014 was Joanne Kellermann directielid van De Nederlandsche Bank (DNB). Zij was daar onder andere verantwoordelijk voor het toezicht op pensioenfondsen en verzekeraars. Daarna was zij een aantal jaren bestuurder bij de Europese Banken Resolutie Autoriteit (SRB) in Brussel. De SRB heeft tot taak oplossingen te vinden voor banken die failliet dreigen te gaan, waarbij de kosten niet bij de belastingbetalers terecht komt. Haar termijn liep tot 2020, maar in augustus 2017 besloot ze om persoonlijke redenen eerder te vertrekken. Ze bleef nog een paar maanden aan tot er een opvolger was gevonden. De laatste jaren werkte ze voor Prime Finance Foundation. Prime Finance werd officieel door de Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager geopend op 16 januari 2012 en kwam als een reactie op de kredietcrisis van 2007. Het idee van een instelling die zich specifiek richt op de beslechting van financiële geschillen werd geopperd tijdens een conferentie van het World Legal Forum in oktober 2010, waarbij afgevaardigden van onder meer hoge rechtsinstellingen, commerciële banken, de academische wereld en overheidsinstellingen afkomstig uit 14 landen aanwezig waren.

Nu bij PFZW

Albert Vink, plaatsvervangend voorzitter van het PFZW-bestuur: ‘We zijn als bestuur van PFZW zeer verheugd dat we met Joanne Kellermann een voorzitter hebben gevonden, die uitgebreide kennis en bestuurlijke ervaring in complexe situaties meebrengt. We kijken er naar uit met haar samen te werken aan een goed pensioen voor onze deelnemers. Des te meer omdat we voor de nodige uitdagingen staan de komende tijd, zoals de komst van het langverwachte nieuwe pensioenstelsel.’

Joanne Kellermann: ‘Het belangrijkst aan deze functie is voor mij dat ik me in kan zetten voor de pensioenen van de deelnemers van PFZW. Mensen die voor ons allen werken in de sector zorg en welzijn verdienen een goed pensioen en daar wil ik me graag hard voor maken. Eerder deed ik dat als toezichthouder en nu ga ik dat graag doen in de pensioensector zelf. Daarnaast vind ik het belangrijk dat PFZW duurzaamheid van de beleggingen hoog in het vaandel heeft staan. De uitdagingen zijn groot en de ambitieuze doelstellingen van PFZW kunnen een positieve bijdrage leveren aan een leefbare wereld. Ik ben gelukkig vertrouwd met de pensioenmaterie en met de omgeving waar ik bij PFZW in stap. De sector zorg en welzijn ken ik minder goed. Juist deze combinatie van vertrouwde en nieuwe materie maakt het heel interessant en uitdagend om aan de slag te gaan bij PFZW.’

Reageer op dit artikel