nieuws

Rising Star: Lieke van der Wal

Loopbaan

Rising Star: Lieke van der Wal
Lieke van der Wal

In deze rubriek stelt een jong talent in de vastgoedsector zich voor aan de hand van ruim vijftien vragen. Dit keer: Lieke van der Wal, projectontwikkelaar bij KondorWessels Projecten.

Naam: Lieke van der Wal

Leeftijd: 27

Ik ben: Projectontwikkelaar bij KondorWessels Projecten.

Opleiding: Real Estate Management & Development (huidig: Urban Systems and Real Estate) aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Waarom vastgoed: In de crisistijd ben ik gestart met de opleiding Bouwkunde aan de TU/e. Ik heb naar diverse studies gekeken en zocht er naar één waar ik mijn creativiteit in kwijt kon. Toevallig vroeg de bouwsector op dat moment om vernieuwing en creativiteit, dus zo is de link gelegd naar vastgoed. Creativiteit is voor mij niet alleen iets moois maken. Ik vind daarbij functionaliteit erg van belang. Het is een creatieve uitdaging om binnen de vaak complexe omgeving een functioneel gebouw te ontwikkelen dat voldoet aan alle wensen van de betrokken partijen. Die uitdaging ga ik elke dag met veel plezier aan.

Mijn hart ligt bij kantoren, winkels, bedrijfsruimten en woningportefeuilles: Ik ben niet direct gefocust op één van de vastgoedtypen. Binnenstedelijke mixed-use projecten vind ik interessant omdat het gebouw aan zoveel verschillende verwachtingen moet voldoen. Een intensieve samenwerking is nodig om dit allemaal waar te maken. Iets heel anders waar ik momenteel aan werk is FloriWorld, het experience center voor de sierteeltsector, wat beleving een hele nieuwe dimensie geeft. KWP focust zich naast binnenstedelijke projecten en luxe woningbouw namelijk ook op leisure projecten. Zo hebben we ook Dierenpark Emmen ontwikkelt wat ook alles behalve een standaard ontwikkeling betreft.

Belangrijkste trend: De digitalisering van de samenleving. Wat we van gebouwen en elkaar verwachten (slimme gebouwen), hoe we de omgeving beleven en op welke manier we met elkaar samenwerken wordt allemaal beïnvloed door technologische ontwikkelingen. In het werk merk ik elke dag de gevolgen van deze ontwikkelingen en de nieuwe mogelijkheden die ontstaan. Als we kijken naar de manier waarop je stakeholders meeneemt in gebiedsontwikkelingen bijvoorbeeld; tegenwoordig zet je de mensen een bril op en kun je zo door de nieuwe wereld wandelen. Dit is maar een klein voorbeeld van alle mogelijkheden.

Grootste kans voor vastgoedprofessionals: De vaak nog traditionele vastgoedwereld doorbreken door continue de standaard te bevragen en uit te dagen om zo de wereld van morgen te ontwikkelen. Samenwerken en verder kijken dan je eigen business is daarbij van belang.

Mijn rolmodel: Een vast rolmodel heb ik niet. Er zijn tal van professionals in de markt waar ik van kan leren en die ik in de gaten houd. Uit al die invalshoeken probeer ik mijn eigen visie te vormen en een eigen manier van werken te ontwikkelen. Dat gaat soms met vallen en opstaan, daar leer je van en uiteindelijk doe ik daardoor wel altijd wat ik denk dat goed is op dat moment.

Als ik vragen heb over mijn vakgebied raadpleeg ik: De persoon met wie ik op dat moment ben. In veel gevallen hoeft de oplossing niet altijd te zitten in ervaring of kennis, maar kan die juist ook vanuit een heel andere hoek komen.

Over 5 jaar ben ik: Een creatieve ontwikkelaar met een duidelijke visie en werkwijze die mij eigen is.

Mooiste functie in het vastgoed: Ontwikkelaar. Hoe mooi is het om ideeën te initiëren, de goede partners daarbij te zoeken en uiteindelijk het idee in het echt te kunnen fotograferen. Er worden prachtige renders en VR omgevingen gemaakt, maar zien dat mensen een veilig thuis hebben, bezoekers een mooie dag uit of werknemers een goede werkplek, is toch waar ik het uiteindelijk om doe.

Nevenfunctie: Penningmeester in het bestuur van Jong Onroerend goed Utrecht. Tijdens mijn studie ben ik actief geweest in diverse commissies en besturen en vond ik het leuk om mij op andere vlakken te ontwikkelen en mijn bijdrage te leveren. Ook in het werkende leven ben ik op zoek gegaan naar een nevenactiviteit die op sociaal vlak alsook professioneel een toevoeging is. Dat heb ik gevonden bij JOU. JOU is het platform van en voor jonge vastgoedprofessionals in Utrecht. Eén keer per maand organiseren wij een (vastgoed gerelateerde) activiteit, zoals bijvoorbeeld de projectbezoeken aan gemeente Utrecht. Die projectbezoeken focussen op alle ontwikkelingen die gaande in het stationsgebied Utrecht. De borrel na de activiteiten zorgt voor gezelligheid en kennisdeling. Alle invalshoeken over projecten in- en rondom Utrecht worden besproken.

Sociale media: Creatieve ideeën bewaar ik op Pinterest, mooie foto’s op Instagram en sportieve motivatie vind ik op Strava.

Laatst bezochte evenement: DoMiBo van FRESH Professionals in de Amsterdamse Houthaven.

In mijn vrije tijd: Dit jaar ben ik aan het trainen om in juni de Roparun te rennen, om zo niet alleen sportief bezig te zijn maar ook een mooi doel te steunen. Ter voorbereiding daarop ren ik in maart de halve marathon van Parijs, ook gelijk een leuke manier om de stad te verkennen. Verder maak ik te weinig tijd vrij om te schilderen, iets waar ik wel enorm van kan genieten.

Vrijmibo/hangout: De Utrechtse binnenstad; genoeg leuke plekken!

Reageer op dit artikel