nieuws

Rising Star: Hein Wegdam

Loopbaan

In deze rubriek stelt een jong talent in de vastgoedsector zich voor aan de hand van ruim vijftien vragen. Dit keer: Hein Wegdam van ING Real Estate Finance.

Rising Star: Hein Wegdam

Naam: Hein Wegdam

Leeftijd: 33

Opleiding: CIOS Arnhem, Bouwtechnische Bedrijfskunde Hogeschool van Amsterdam, Master of Science in Real Estate (MSRE, Amsterdam School of Real Estate)

Ik ben: director Sustainable Real Estate Products, Global/Innovation officer Real Estate Finance, Dutch market bij ING Wholesale Banking, Real Estate Finance. 

Waarom vastgoed: Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor de gebouwde omgeving. Door de jaren heen heb ik veel geleerd over de vastgoedsector vanuit verschillende invalshoeken, het blijft mij elke dag weer fascineren. De gebouwde omgeving beïnvloedt ons iedere dag direct, we maken er gebruik van en indirect, het is een belangrijke factor in onze economie.

Belangrijkste trend: Duurzaamheid en innovatie zijn absoluut de grootste trends in de vastgoedmarkt. Het product vastgoed is over het algemeen redelijk duurzaam als je kijkt naar de gemiddelde levensduur van het gebouw. Het gebruik van energie en materiaal moeten we absoluut bewuster en slimmer aanpakken, we verspillen bijvoorbeeld gemiddeld 20 procent te veel energie, dit moet omlaag. Met innovatieve producten kunnen we hier inzicht in krijgen en onze impact verlagen. Dit wordt absoluut de uitdaging voor iedere eigenaar en gebruiker voor de komende decennia. Deze beweging moeten we vanuit de commerciële sector initiëren.

Must see: Japan is een van de meest indrukwekkende landen waar ik ben geweest. Japan profileert zich als het meest moderne land ter wereld maar de bevolking hecht heel sterk aan mooie cultuur en tradities. Voor een cursus ‘mean and lean‘ werken ben je hier ook absoluut aan het juiste adres.

Dit zien we allen over het hoofd: Amsterdam is een groeiende stad, maar heeft nog lang niet de juiste verhouding qua aantal inwoners om echt de grootte van een hoofdstad te hebben (ten opzichte van het land, circa acht tot tien procent). De stad moet dus nog veel harder gaan groeien dan het nu het geval is. Naar mijn persoonlijke mening als Amsterdammer voert de gemeente Amsterdam nu juist een averechts beleid om de stad gezond te laten groeien.

Grootste kans voor vastgoedprofessionals: De vastgoedsector kenmerkt zich als zeer conservatief en intransparant. De leiders van morgen zijn diegene die dit kunnen openbreken en veranderen, enkel aan je eigen business denken is achterhaalt.

Mijn rolmodel: Mijn rolmodellen zijn de personen en bedrijven die buiten de gebaande paden denken en risico’s durven te nemen, bijvoorbeeld Peter Göbel. Door een heldere stip op de horizon te zetten en met een sterke focus hier naartoe werken.

Mijn grootste succes: Afgelopen jaar hebben we als eerste (vastgoed) bank ter wereld de Sustainability Improvement Loan geïntroduceerd, die is gekoppeld aan Gresb-rating. Hierbij is de rente gekoppeld aan de duurzaamheidsprestaties van een vastgoedonderneming. Gaat de duurzaamheidsrating omhoog dan gaat je rente naar beneden en vice-versa. Hiervoor hebben we de Bank loan of the year 2018 award gewonnen uitgereikt door Property Investor Europe.

In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met: Reizen is mijn grootste hobby. Er zijn zoveel mooie plekken op deze planeet die ik nog wil bewonderen. Ik ben mij ervan bewust dat vliegen niet altijd de meest duurzame optie is en probeer dit te  compenseren in het dagelijkse leven.

Vrijmibo/hangout: Spaghetteria voor een lekker bord pasta en een Limoncello om vervolgens in de Escobar of in Amsterdam Oost een biertje te drinken.

Reageer op dit artikel