nieuws

‘Urbanos biedt meest innovatieve aanpak voor inclusieve stad’

Loopbaan

Het ontwerpbureau Urbanos, bestaande uit Camila Pinzon Cortes en Pepijn Verpaalen, heeft de prijsvraag AM I Included? gewonnen. Deze prijsvraag is door gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM uitgeschreven met als doel innovatie over inclusiviteit in de stad te versterken.

‘Urbanos biedt meest innovatieve aanpak voor inclusieve stad’

De winnaar gaat samen met AM op een nader te bepalen locatie werken aan de realisatie van een inclusief gebied. AM levert daarmee actief een bijdrage aan de inclusiviteit van dit betreffende woongebied, waarbij iedereen ertoe doet en iedereen meedoet’, aldus Ronald Huikeshoven, directievoorzitter AM.

De prijsvraag ‘AM I Included?’ heeft een rijke oogst opgeleverd, zo geeft Hilde Blank (initiatiefnemer prijsvraag en bouwmeester AM) aan. ‘Er is een breed palet aan denkrichtingen over de inclusieve stad. Ook zijn tal van interessante referenties en werkmethoden genoemd, die door AM nader onder de loep kunnen worden genomen en geïntegreerd kunnen worden met onze eigen aanpak van gebiedsontwikkeling.’

De AM-prijsvraag is in drie fasen gesplitst: visievorming en aanreiken van referentieprojecten, een mondelinge presentatie en tenslotte een atelier van ‘matchmaking’ met AM-professionals.  Blank: ‘Deze laatste fase is noodzakelijk om te bepalen welke ontwerpers het beste passen bij AM en op het gebied van inclusiviteit de meeste toegevoegde waarde bieden. We zijn nadrukkelijk op zoek gegaan naar de partij die ons het meeste uitdaagt en verrast – en daarbij mag het ook best ‘schuren’ met de manier waarop wij naar dit thema kijken. Juist daar komen we verder mee.’

Tot de prijsvraag konden 43 van de 52 inzendingen uit binnen- en buitenland, in samenwerking met Architectuur Lokaal dat de eerste twee fasen begeleidde, tot de prijsvraag worden toegelaten. Vier teams kregen de kans in atelierverband hun visie te verduidelijken.

Reageer op dit artikel