Grapperhaus geeft laatste waarschuwing: strengere maatregelen bij 'asociaal gedrag'

Grapperhaus geeft laatste waarschuwing: strengere maatregelen bij 'asociaal gedrag'
Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid van het ministerie van Justitie en Veiligheid

Wanneer een deel van de Nederlanders zich niet aan de geldende coronaregels houdt, ziet het kabinet zich genoodzaakt de versoepeling deels terug te draaien. Ook sluiting van de horeca behoort dan tot de mogelijkheden.

Met die waarschuwing kwam minister van Veiligheid en Justitie, Ferdinand Grapperhaus (CDA) woensdagavond tijdens een persconferentie.

Virus groeit weer exponentieel

Aanleiding voor de persconferentie is het toenemend aantal coronabesmettingen in Nederland. Woensdag meldde het RIVM dat het aantal coronabesmettingen in een week tijd is verdubbeld, van 534 naar 987 gevallen.

Extra zorgelijk is dat ook het reproductiegetal (Rₒ) met 1,29 weer boven de 1 ligt. Dat betekent dat 100 besmette personen 129 andere personen besmetten en dat het virus dus weer exponentieel aan het groeien is. Die situatie is te vergelijken met het begin van de uitbraak in Nederland.

Asociaal gedrag

'De rode draad in het aantal toegenomen besmettingen zijn grote groepen die geen afstand houden', zei Grapperhaus. Hij noemde de toename een ernstige waarschuwing. 'Het is een stroomstoot die ons alert moet houden.'

De minister richtte zich in zijn waarschuwing vooral op jongeren. Vooral onder 40-minners neemt het aantal besmettingen rap toe. Over een groep jongeren in Den Haag die een feestje hadden georganiseerd zei hij: 'Jullie hebben niet goed opgelet. Corona is wereldwijd helaas overal aanwezig. Als je desondanks toch vindt dat je die dingen moet doen, is dat asociaal.' Ook in het Zuid-Hollandse Hillegom en het Zeeuwse Goes kwamen er veel besmettingen bij door feestjes en een kroegbezoek.

Houd je aan de regels

De minister herhaalde daarom de oproep aan allen om je aan de regels te houden. 'Anderhalve meter afstand houden, thuisblijven bij klachten, en u laten testen als dat nodig is. Zoveel mogelijk thuisblijven, uw handen helemaal stuk wassen.'

Op dit moment kondigt het kabinet nog geen strengere maatregelen aan, maar volgens Grapperhaus was dit de 'laatste waarschuwing'. 'Als mensen de drukte opzoeken en de anderhalve meter niet in acht nemen, kan het zijn dat burgemeesters lokaal ingrijpen.' Hij wees daarbij op eventuele sluiting van parken en stranden en van de horeca.

Horeca pleit voor versoepeling

Opvallend genoeg pleit diezelfde horeca juist voor versoepeling van de maatregelen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren. De branchevereniging vindt het niet eerlijk dat mensen thuis wel, maar in de horeca niet binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafel mag zitten.

'Het water staat horecaondernemers aan de lippen: er wordt op dit moment geen enkel perspectief geboden en voor velen dreigt faillissement. Door in de maatregelen verder te gaan dan nodig, handelt de staat niet alleen in strijd met grondrechten maar ook onrechtmatig jegens horecaondernemers,' laat de branchevereniging weten in een verklaring.

Lokale lockdown

Intussen gaan veel landen in Europa al veel verder dan Nederland als het gaat om beperkende maatregelen. Zo hebben onder meer Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië en Portugal te maken met lokale lockdowns.

Ook worden er op veel plekken in Europa weer strengere voorzorgsmaatregelen genomen. Zo is het nu in Frankrijk verplicht om op grote publieke plaatsen mondkapjes te dragen. In België gingen aangekondigde versoepelingen van de baan vanwege het toegenomen aantal besmettingen.

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Servaas van der Laan is financieel journalist en sinds 1 oktober 2019 hoofdredacteur van Vastgoedmarkt. Eerder schreef hij over onder meer technologie en de huizenmarkt voor Elsevier Weekblad.