Woordvoerder ICI Paris XL noemt claim verhuurder 'kansloos'

Woordvoerder ICI Paris XL noemt claim verhuurder 'kansloos'

Als een eigentijdse Goliath heeft de Dordtse vastgoedbelegger zelfs de Britse zakenkrant The Financial Times gehaald met zijn poging om de Chinese retailreus AS Watson failliet te laten verklaren. Het bedrijf kondigde eind vorige maand eenzijdig aan geen huur meer te betalen voor de ICI Paris XL-winkels die door de coronacrisis zijn gesloten.

Ook in de Financial Times kan Pieter van Loon van vastgoedbedrijf Tres Invest zijn verhaal kwijt. Hij heeft nog ruim 9.000 euro tegoed aan huur voor de maand april van ICI Paris XL. In een interview met Vastgoedmarkt verklaarde Van Loon, die 30 winkelpanden bezit in Dordrecht en Zwijndrecht, eerder dat het voor hem een principekwestie is om nu het grote AS Watson voor de rechter te slepen.

Eenzijdig opzeggen

'Je kunt niet als huurder eenzijdig je huurovereenkomst opzeggen en de verhuurder laten zitten met de verplichtingen die voor hem wel doorgaan. Gelukkig staan de meeste ondernemers er ook zo in, want ik heb nu al 67 procent van de totale winkelhuur voor april binnen. Het zijn juist de grootwinkelbedrijven die nu eenzijdig zeggen dat ze zich niet meer aan hun huurcontract gaan houden. Het is heel bijzonder als je dat nu als relatief kleine belegger aan je fiets hebt hangen. Ik ben nu in gevecht met een Chinese reus die in 2018 nog 19 miljard euro omzette.’

Business tycoon Li Ka-shing

Dat gevecht is ook opgevallen bij de Financial Times dat AS Watson omschrijft als een belangrijke bezitting van business tycoon Li Ka-shing uit Hong Kong. Door heel Europa heeft het bedrijf 8.000 winkels, behalve ICI Paris XL onder meer ook Kruidvat en de Britse keten Superdrug.

Gemeenschappelijke overeenkomst

Lina Alblas-Van den Burg, woordvoerder namens ICI Paris erkent tegenover de zakenkrant dat het bedrijf van één van haar 'huisbazen' faillissementsaanvraag heeft binnengekregen, maar stelt dat 'deze geen kans heeft' onder de Nederlandse wet. 'Tegelijkertijd begrijpen wij zijn gevoel. We zullen hem volgende week ontmoeten om een gemeenschappelijk overeenkomst te vinden.'

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.