'We worden geconfronteerd met een nieuwe macro-economische realiteit'

'We worden geconfronteerd met een nieuwe macro-economische realiteit'
Lonneke Löwik

Vastgoedbeleggingsbeheerders boekten in 2019 een uitstekend jaar, maar door de coronapandemie is er veel veranderd. Dit zal leiden tot een periode van strategische herwaardering en herwaardering van activa volgens Lonneke Löwik, ceo van Inrev.

De investeringen wereldwijd bereikten in 2019 een nieuw hoogtepunt van 201,3 miljard euro. Ook was er een aanzienlijke toename van het volume van het eigen vermogen dat specifiek voor niet-beursgenoteerde aandelen werd aangetrokken. Een toename van 154,8 miljard euro in 2018 naar 196,4 miljard euro in 2019. Dit blijkt uit de Capital Raising Survey 2020, die woensdag 15 april door Arev, Inrev en Ncreif is gepubliceerd.

Uitdagingen coronacrisis

Het grootste deel van het totale nieuwe kapitaal dat in 2019 werd aangetrokken (61,0 procent) werd voor het einde van het jaar geïnvesteerd, de rest moet nog worden ingezet. Managers en investeerders kunnen nu te maken krijgen met extra problemen met de kapitaalinzet, naarmate zij hun strategieën aanpassen aan nieuwe en ongekende sociale en economische uitdagingen als gevolg van de Covid-19-pandemie.

Het onderzoek, dat in januari en februari 2020 werd uitgevoerd, meldt dat bijna 70 procent van de managers een toename van de activiteiten voor het aantrekken van kapitaal verwacht voor de komende twee jaar. De nieuwe de wereldwijde macro-economische omgeving zal waarschijnlijk een aanzienlijke invloed hebben op het resultaat van de toekomst van managers activiteiten om kapitaal aan te trekken.

Andere realiteit

Löwik: 'Deze resultaten weerspiegelen de over het algemeen optimistische stemming binnen de echte vastgoedbeleggingsindustrie aan het einde van 2019. Ze benadrukken ook een aantal trends die we de afgelopen jaren hebben gezien. We kunnen veel positieve punten uit het onderzoek nemen, maar we zijn nu duidelijk in een andere situatie. Bepaalde sectoren, zoals de detailhandel en hotels, zullen waarschijnlijk turbulente tijden doormaken. We worden geconfronteerd met een nieuwe macro-economische realiteit die ongetwijfeld zal leiden tot een periode van strategische herwaardering en herwaardering van activa.'

Volgens Löwik is het nog te vroeg om te speculeren over de impact van de pandemie op de sector. Wel verwacht zij dat vastgoed een belangrijke activaklasse zal blijven, met name voor beleggers met een langetermijnperspectief.

Jannike Huisman

Jannike Huisman

Online eindredacteur

Jannike Huisman is eindredacteur en is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de online content van Vastgoedmarkt. Ze houdt zich bezig met het redigeren van artikelen, contentoptimalisatie, bewaken van de planning en de verspreiding van de content via social media en de nieuwsbrief.