'Afname investeringen vastgoed is tijdelijk'

'Afname investeringen vastgoed is tijdelijk'

De wereldwijde vastgoedbeleggingsactiviteit zal op korte termijn afnemen, maar de langetermijntrend blijft een toename van de vastgoedallocatie.

Dat meldt vastgoedadviseur JLL in een publicatie over de effecten van de corona-uitbraak op de vastgoedmarkt. In de markten is nu onzekerheid over de juiste verhouding tussen risico en rendement. Beleggers zijn daarom voorzichtiger geworden. Vitale sectoren als gezondheidszorg en logistiek blijven gewild, omdat ze goed bezet blijven en veel zekerheid bieden over de huurbetalingen.

De risico's elders blijven volgens JLL niet beperkt tot de liquiditeitsproblemen van retailers. In het segment wonen is studentenhuisvesting kwetsbaar door dalingen van de aantallen aanmeldingen voor het nieuwe studiejaar. Bij kantoren verwacht JLL op korte termijn een consolidatieslag onder flexibele aanbieders.

Op de lange termijn versnelt de uitbraak van corona de veranderingen die al aan de gang zijn, zegt JLL. 'De manier waarop we leven en werken verandert en sommige van de opkomende nieuwe trends worden onderdeel van de 'nieuwe normaal', schrijft JLL. 'Tegelijkertijd zijn veel van de structurele trends die al bekend waren vóór covid-19 versterkt en ze zullen de vastgoedsector blijven vormgeven. Onder die trends zijn uitbesteding, stijgende allocaties van kapitaal naar vastgoed, verstedelijking, opkomst van technologie en verduurzaming.'

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.