'Minder vraag naar bedrijfsruimte door corona'

'Minder vraag naar bedrijfsruimte door corona'

De markt voor bedrijfsruimte krijgt ook last van de virusuitbraak, volgens vastgoedadviseur Dynamis. Deze sector is zeer gevoelig voor economische schommelingen.

Als de huidige coronacrisis leidt tot lagere economische groei of zelfs krimp, zal de vraag naar bijvoorbeeld kantooroppervlak naar verwachting direct onder druk komen te staan. Het CPB maakte vandaag bekend dat de economie dit jaar met 1,2 procent zal krimpen in het lichtste scenario en 7,7 procent in het zwaarste scenario.

Economische krimp in 2009

Stagnatie van de economische groei of zelfs krimp heeft in het verleden al direct de opnamevolumes van bedrijfsruimte geraakt. De daling van het BBP met bijna 4 procent in 2009 leidde in dat jaar al tot een terugval in de opnamevolumes van maar liefst een kwart. Het kostte vervolgens twee jaar van sterke opnamegroei om weer het niveau van 2008 te bereiken.

Opname bedrijfsruimte neemt af

Recenter, in 2019, veroorzaakte de afzwakkende economische groei al een daling in de opname van bedrijfsruimte. Volgens Dynamis was vorig jaar sprake van een krimp met 5 procent. Daarmee is een einde gekomen aan drie jaar van aanhoudende groei. Ondanks de terugval was er nog wel sprake van een bijzonder hoog opnameniveau. Er werd vorig jaar zo'n 750.000 vierkante meter bedrijfsruimte meer in gebruik genomen dan gemiddeld in de afgelopen zeven jaar.

Jannike Huisman

Jannike Huisman

Online eindredacteur

Jannike Huisman is eindredacteur en is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de online content van Vastgoedmarkt. Ze houdt zich bezig met het redigeren van artikelen, contentoptimalisatie, bewaken van de planning en de verspreiding van de content via social media en de nieuwsbrief.