nieuws

Dynamis: opname bedrijfsruimten naar record

Transacties

Dynamis: opname bedrijfsruimten naar record

De opname van bedrijfsruimte in Nederland is in 2017 met bijna een vijfde op jaarbasis gestegen naar een record van 3,1 miljoen vierkant meter.

Dat meldt Dynamis bij de publicatie van zijn rapport Sprekende Cijfers Bedrijfsruimtemarkten 2018. In de rapportage worden 27 regio’s geanalyseerd en beschreven. Het aanbod bij makelaars daalde gedurende 2017 met 7 procent naar ruim 4,4 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte.

De opnamestijging komt deels voor rekening van de gebieden buiten de vier grote steden. Het totaal nam daar in een jaar met meer dan een vijfde toe. Almere, Utrecht, Amersfoort, Eindhoven en Maastricht lieten meer dan een verdubbeling zien van de opname. Ook in Rotterdam was er een stijging. Maar in Amsterdam en Den Haag werd 14 en 25 procent minder vierkante meter opgenomen door een gebrek aan aanbod van voldoende kwaliteit. Regio’s waar de opname van bedrijfsruimte steeg waren in 2017 sterk in de meerderheid. Tegenover achttien regio’s met een stijgingen stonden er acht met een daling.

Dynamis ziet de zon schijnen over de bedrijfsruimtemarkt. ‘Het huidige groeitempo van de economie en de verwachtingen voor de komende jaren geven echter aanleiding tot een zeer positief beeld voor de bedrijfsruimtemarkt in de komende jaren. Alle seinen zoals economische groei, consumptie van huishoudens en investeringen staan op groen. Naast toenemende druk op de bestaande voorraad betekent de uitbreidingsbehoefte van bedrijven ook een hoger nieuwbouwvolume in de komende jaren.’

Toevoegingen door de nieuwbouw waren in 2017 nog onvoldoende om het aanbod te verruimen. Maar het aantal vergunningen voor nieuwbouw van bedrijfsruimte is hetzelfde jaar geëxplodeerd.

Reageer op dit artikel