'Pensioenfondsen staan er iets beter voor'

'Pensioenfondsen staan er iets beter voor'

Nederlandse pensioenfondsen hebben hun financiële positie afgelopen maand weer iets verbeterd ten opzichte van een maand eerder.

De fondsen profiteerden in april voornamelijk van gestegen rente en een hoger rendement op aandelenmarkten, maakte onderzoeksbureau Aon Hewitt bekend.

De gemiddelde dekkingsgraad was de afgelopen maand 107 procent, tegenover 106 procent in maart. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre pensioenfondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Bij een rentestijging dalen de verplichtingen van pensioenfondsen.

In april liep de rente, na het dieptepunt van eind maart, weer wat op. Verder zette het in januari ingezette herstel op de financiële markten zich de in april verder door. Het rendement op vastgoed was vorige maand wat minder.

Aon benadrukt verder dat er de afgelopen maanden veel is gesproken over een pensioenakkoord. Vooral de dreigende kortingen zijn onderwerp van gesprek. Ook de discussie over de rekenrente blijft de gemoederen bezighouden. Volgens de onderzoekers is snelheid geboden, gelet op de dreigende kortingen.

Francine Bardoel

Francine Bardoel

Eindredacteur Vastgoedmarkt/de Architect

Francine werkte van december 2018 tot en met december 2019 voor Vastgoedmarkt en de Architect als eindredacteur.

Bio:

-2011-2019 Hoofdredacteur Universiteit van Tilburg, Univers

-2005-2011 Hoofdredacteur website, krantenpagina en magazines bij de provincie Utrecht

-Voor 2005 Regisseur en programmamaker bij diverse omroepen

Mustread voor vastgoed:

Italo Calvino, De onzichtbare steden. In  dit boek brengt Marco Polo verslag uit van zijn reizen aan zijn gastheer, de machtige Kublai Kan, Keizer der Tataren. Langzaamaan beseft de keizer echter dat hem fictieve plaatsen worden beschreven, die alle verwijzen naar Marco Polo's eigen stad. Dit boek laat prachtig zien dat je de gebouwen uit je jeugd altijd het mooist blijft vinden.