nieuws

Rob Nijskens (DNB): ‘Reken jezelf niet rijk’

Financieel

‘Reken jezelf niet rijk met extrapolaties op basis van de afgelopen vijf jaar. Dat is mijn boodschap aan de vastgoedsector.’

Rob Nijskens (DNB): ‘Reken jezelf niet rijk’
Beeld: Feline Supit

Wat klinkt als de vermaning van een veteraan, komt uit de mond van iemand die bij het uitbreken van de recentste vastgoedcrisis in 2008 nog onderzoeksassistent was. Van 2007 tot 2012 werkte Rob Nijskens enkele uren per week voor de Tilburgse hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger, bij wie hij vanaf 2009 promotieonderzoek verrichte naar banken, systeemrisico’s en de interactie tussen banken en toezichthouders.

Rob Nijskens (DNB): ‘Reken jezelf niet rijk’

Rob Nijskens (DNB): ‘Reken jezelf niet rijk’

‘Veel mensen denken dat de vastgoedmarkt omhoog zal blijven gaan. Als achthonderd jaar economische geschiedenis in het boek This time is different ons een ding leert, is het dat economische wetten niet veranderen’, zegt Nijskens.

‘Er zijn indicaties dat we nu ver in de cyclus zijn, zoals de stevige prijsstijgingen en de daling van de aanvangsrendementen. Leenvoorwaarden zijn al zo versoepeld, dat we loan-to-values zien tot wel 80 procent op huurwoningen. De rente daalde van meer dan 3 procent in 2015 naar 2 tot 2,5 procent nu. Ook de opslag op de risicovrije rente (op obligaties van betrouwbare landen; red.) daalt. Zulke bewegingen zagen we ook in de aanloop naar 2008.’

Reageer op dit artikel