nieuws

Mogelijk nieuwe miljardeninjectie in WeWork

Financieel

De Japanse investeringsmaatschappij Softbank zou met Arabisch geld voor 15 tot 20 miljard dollar een meerderheidsaandeel willen nemen in de Amerikaanse co-workingformule WeWork.

Mogelijk nieuwe miljardeninjectie in WeWork
Een vestiging van flexoffice-aanbieder We Work in New York.

Dat schrijft The Wall Street Journal op gezag van welingelichte bronnen. Het kapitaal zou moeten komen van Vision Fund, een investeringsfonds grotendeels gefinancierd door staatsfondsen van Saoedi-Arabië en Abu Dhabi en Softbank zelf. Vorig jaar investeerde Vision Fund al 4,4 miljard dollar in WeWork. Overigens heeft Vision Fund ook een 20-procentsbelang in Softbank.

WeWork is in korte tijd gegroeid van een flexkantoor in New York naar 265.000 werkplekken in 287 kantoorgebouwen wereldwijd. De meeste gebouwen huurt het flexconcept van beleggers, maar het heeft ook met behulp van investeerders prominente kantoren verworven. Zo participeerde WeWork dit voorjaar in de aankoop voor 580 miljoen pond van een kantoor in de City of London; WeWork kocht 10 procent, TH Real Estate en een Deens pensioenfonds namen 90 procent van de koopsom voor hun rekening. In Amsterdam exploiteert WeWork inmiddels kantoorruimte in drie gebouwen, waaronder een gedeelte in het Atrium op de Zuidas.

De co-workingformule verhuurt vooral kantoorruimte aan start-ups, zzp’ers en mkb-bedrijven. Maar in toenemende mate nemen ook grote bedrijven kantoorruimte van WeWork af. Omdat de WeWork-kantoren op centrale locaties in populaire steden liggen, zien werkgevers de flexkantoren als een middel om jong talent aan zich te binden. WeWork betaalt wel een prijs voor zijn snelle expansie; medio 2018 steeg het verlies naar 723 miljoen dollar tegen 154 miljoen dollar in de eerste zes maanden van 2017. Wel verdubbelde in deze periode naar 763 miljoen dollar.

Reageer op dit artikel