Betaalbaarheid blijft stabiel op krappe huurwoningmarkt

Betaalbaarheid blijft stabiel op krappe huurwoningmarkt

De betaalbaarheid van een geliberaliseerde huurwoning is de afgelopen jaren relatief stabiel gebleven. Er is echter wel sprake van een krappe markt.

Dit blijkt uit het rapport 'Huurwoningmarkt rapport H1 2018' van MVGM Vastgoedtaxaties. Met name het middeldure segment kent een hoge vraag en een beperkt aanbod. Dit leidt tot stijgende huurprijzen en steeds kleinere appartementen.

In de eerste zes maanden is de mediane huurprijs op de geliberaliseerde huurwoningmarkt met 4,1 procent gestegen tot 9,56 euro per m2. De mediane huurprijs bedroeg 930 euro per maand, de stijging van de absolute maandelijkse huurprijs is met 2,2 procent echter minder sterk dan de stijging van de prijs per m2.  Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat huurwoningen steeds kleiner worden. Aan de ene kant zijn nieuwbouwappartementen gemiddeld gezien kleiner geworden en aan de andere kant zijn veel bestaande woningen en appartementen opgesplitst in meerdere kleinere eenheden.

Ondanks dat de huurprijzen gestegen zijn is de betaalbaarheid van een huurwoning de laatste tijd niet achteruit gegaan. Naast een stijging van de huurprijzen liet het besteedbaar inkomen ook een stijging zien. Tussen 2014 en 2018 zijn de inkomens gemiddeld zelfs iets harder gestegen dan de mediane maandelijkse huurprijs. Het percentage van het besteedbaar inkomen dat aan de huur van een woning word besteed is gedaald van 40 procent in 2013, tot 38 procent in de eerste helft van 2018.

Roger Felix, Directeur van MVGM Vastgoedtaxaties: 'Een dak boven het hoofd is een eerste levensbehoefte, daarom is een stijging van de huurprijs altijd een gevoelig onderwerp. De groei van de kosten moet in verhouding worden gezien met de groei van de baten om tot een genuanceerd en eerlijk beeld van de markt te komen. Ondanks de licht verbeterde betaalbaarheid kreeg een woninghuurder in de eerste helft van 2018 voor hetzelfde geld echter wel 7 m2 minder woonruimte dan in 2014.'

Dat de betaalbaarheid relatief stabiel is gebleven betekent echter niet dat er geen knelpunten zijn op de geliberaliseerde huurwoningmarkt. Het grootste knelpunt is het tekort aan betaalbare huurwoningen in de grote steden. Het aanbod van geliberaliseerde huurwoningen is het afgelopen jaar met ruim 18 procent toegenomen. Dit komt echter volledig op het conto van het duurdere segment. In het segment van 710 tot 1.000 euro (middeldure huur) is het aanbod licht gedaald. Gekeken naar de vier grote steden blijkt dat het aanbod van middeldure huurwoningen met bijna 15 procent is afgenomen in een jaar tijd, terwijl het aantal huurwoningen boven de 1.000 euro met ruim 40 procent toenam.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.