nieuws

ING: ‘Consument ziet onterecht een huizenbubbel’

Financieel

In tegenstelling tot wat meer dan de helft van de consumenten denkt, is er geen zeepbel op de huizenmarkt.

ING: ‘Consument ziet onterecht een huizenbubbel’

Dat betoogt ING Economisch Bureau in reactie op een peiling onder consumenten. Het prijsniveau ligt nog altijd ruim onder dat van voor de crisis en de sterke groei van de huizenprijzen is een logisch gevolg van fundamentele factoren. Voorbeelden zijn de aanhoudend lage rente, de sterke inkomensgroei en achterblijvende nieuwbouw. De prijsstijging wordt bovendien niet gedreven door sterk stijgende kredietverstrekking, stelt ING.

Consumenten lijken niet gerust over de huidige prijsstijgingen in de woningmarkt. Ruim de helft van de respondenten op de ING Vraag van Vandaag (52 procent) zou de huidige prijsontwikkelingen op de huizenmarkt betitelen als ‘zeepbelvorming’. Twee op de tien consumenten (21 procent) vindt dat er geen zeepbel in wording is. De rest (27 procent) weet het niet of heeft geen mening.

Gecorrigeerd voor inflatie blijven de huizenprijzen ook in 2018 nog ver verwijderd van de piek van 2008, verwacht ING. De huizenprijzen zullen in 2018 gemiddeld met 6 procent stijgen. Voor een gemiddelde woning legt een huizenkoper dan weer evenveel euro’s neer als in 2008. Maar deze euro’s zijn in de tussentijd een stuk minder waard geworden. Als hiervoor gecorrigeerd wordt, liggen de huizenprijzen in 2018 nog altijd ruim 10 procent lager dan in 2008.

Bovendien zijn de kosten koper nu flink lager: zo betalen huizenkopers sinds 2011 geen 6 procent maar 2 procent overdrachtsbelasting.

Reageer op dit artikel