nieuws

Altera kiest voor co-makership op weg naar consistentere waardering

Data en technologie

Altera kiest voor co-makership op weg naar consistentere waardering

Vastgoedbelegger Altera en technologiebedrijf Geophy betrekken taxateurs bij hun zoektocht naar een consistentere methode voor de waardebepaling van vastgoed.

Taxateurs hoeven zich niet bedreigd te voelen door de zoektocht van Altera en Geophy naar een manier om met behulp van data te komen tot een consistentere waardebepaling van commercieel vastgoed. Altera-ceo Jaap van der Bijl ziet geen reden voor weerstand. ‘Taxateurs werken in het belang van alle partijen in de markt: beleggers, assetmanagers, financiers en toezichthouders. Wij kunnen de nieuwe technologie samen met hen ontwikkelen, in co-makership.’

Lorenzo Dorigo

Lorenzo Dorigo

Het ontwikkelen van algoritmes voor het geautomatiseerd waarderen van vastgoed op basis van een groot aantal gegevenssets vergt een behoorlijke investering, zegt Lorenzo Dorigo, hoofd business development Europe bij Geophy. ‘In principe zou iedereen het uiteindelijk kunnen. Alleen beschikt geen enkele individuele vastgoedpartij over de breedte en diepte aan data die nodig is. ‘Geophy is als onafhankelijke partij daarom in de positie om die rol te vervullen. Wij zijn in staat de sector transparantie te bieden èn de vertrouwelijkheid van klantgegevens te borgen. Dergelijke data is een aanvulling op de data die wij zelf generen of uit andere bronnen putten.

Altera en Geophy werken samen aan het automated valuation model, ook wel AVM voor Nederlandse beleggingswoningen. Dat model kan op basis van een groot aantal gegevens – en dus beter onderbouwd – de waarde van een pand object berekenen. ‘Voor Amerika zijn we verder dan voor Nederlandse AVM’s’, zegt Dorigo. ‘Binnen enkele seconden hebben wij de waardering voor een woning belegging gegenereerd, zonder dat je naar het pand object hoeft om te kijken.’

Toch kijken

Jaap_van_der_Bijl_w250.jpg‘Toch wil ik voor aankoop nog steeds een pand het vastgoed zelf gezien hebben’, stelt Van der Bijl. ‘Als dat een goed gevoel oplevert, wil ik dat wel met data objectiveren.’ Voorlopig dienen de waardebepalingen door Geophy vooral als decor voor de traditionele taxaties, die Altera moet laten maken om te voldoen aan regelgeving. ‘Maar als de waarden van Geophy en de taxaties steeds meer overlappen, zouden wij kunnen overgaan op een AVM voor al onze objecten.’

Vastgoedtaxaties in de wereld van morgen

Altera en Geophy lichten hun visie en plannen toe tijdens de sessie ‘ Vastgoedtaxaties in de wereld van morgen’ op donderdag 6 juni om 15.00 uur op de stand van Vastgoedmarkt (hal 11, stand 11) tijdens vastgoedbeurs Provada. Onder leiding van Tom Berkhout, professor of Real Estate Nyenrode Business Universiteit, gaan Cyril van den Hoogen van Altera, Lorenzo Dorigo van Geophy en Marcel de Boer van Rics Europa met elkaar in debat.

Reageer op dit artikel