'Veel boekwinkels komen in de problemen door corona'

'Veel boekwinkels komen in de problemen door corona'
Enschede Marktstraat

Ongeveer de helft van de boekhandels in Nederland verwacht door de coronacrisis binnen een half jaar in grote financiële problemen te komen.

Een kwart ziet die situatie zelfs al sneller aankomen. Dat blijkt uit een peiling die de KBb, de branchevereniging voor boekhandels, heeft uitgevoerd onder de ongeveer 1.100 aangesloten boekwinkels en -ketens.

De sector heeft het al tijden moeilijk door dalende boekverkopen. Maar sinds het coronavirus om zich heen grijpt, zijn de problemen echt groot geworden. Volgens directeur Anne Schroën van de KBb zijn er winkels die nu al een omzetverlies melden van 80 tot 90 procent. Ook de verhuurders van de panden lijken niet erg mee te werken en willen vaak gewoon de huur betaald krijgen, stelt hij. 'En het gaat om kleine boekenwinkels hè, niet om tapijthallen', zegt Schroën. 'Bovendien moet personeel ook salaris krijgen.'

Boekhandels in dorpen doen het vaak nog wel goed, maar die in de centra van de grote steden hebben het zwaar. Winkels die ook tabak en loten verkopen, halen daar nog extra omzet uit.

Zie ook: Ook boekhandel geen veilige huurder in coronatijd

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.