Huurders en verhuurders verwierpen corona-akkoord

Huurders en verhuurders verwierpen corona-akkoord

Huurders en verhuurders hebben het corona-akkoord dat 24 maart naar buiten kwam verworpen.

Dat zegt Gijs Bessem, partner van winkelvastgoedadviseur Kroese Paternotte, in een interview met Vastgoedmarkt. Volgens Bessem ontbrak er draagvlak onder huurders en verhuurders voor de afspraken die hun brancheorganisaties gemaakt hadden.

‘De intentie was goed maar ik vind het woord akkoord wat overtrokken. Toen het erop aan kwam, bleken de standpunten van de deelnemers aan het overleg nog te ver uit elkaar te liggen om een brug te slaan. De een vroeg zes maanden uitstel van de huur, de ander wilde niet verder gaan dan één maand. Met het belangrijkste resultaat – uitstel van huurbetaling tot 20 april – komt de sector de coronacrisis niet door. Het werd ook verworpen door zowel verhuurders als huurders.’

Waar ging het ook alweer om?

De Nederlandse Raad voor de Winkelcentra, Vereniging van Institutionele Beleggers in Nederland (IVBN), Vastgoed Belang (particuliere beleggers), Vastgoedoverleg en Detailhandel Nederland riepen huurders en verhuurders van winkelpanden 24 maart op tot gesprekken over maatwerkoplossingen. Uitgangspunten voor die gesprekken moesten volgens de brancheorganisaties zijn:

  • Kwartaalhuren voor Q2 die per 1 april ingaan worden omgezet in maandhuren.
  • Waar nodig krijgen retailers uitstel van betaling voor de huur van 1 april tot 20 april
  • Als er al huurnota’s zijn verstuurd, worden die niet geïncasseerd tot 20 april
  • Er worden tijdens crisismaanden geen boetes of rente gerekend over uitgestelde huurbetalingen
  • Winkels zonder substantiële omzetdaling (25 procent) blijven buiten de discussie
  • Retailers krijgen de mogelijkheid om tot eind april niet aan een exploitatieverplichting te voldoen. Dit in onderling overleg.

Betrokkenen spraken toen van een ‘historisch akkoord’ tussen huurders en verhuurders die eerder nog lijnrecht tegenover elkaar leken te staan. Wel gaven alle partijen aan dat het om een voorlopig resultaat ging, maar dat de afspraken de nodige adempauze zouden geven tot 20 april.

Hoe nu verder?

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) volgt de onderhandelingen met belangstelling. Een woordvoerder van het departement weerspreekt een eerder bericht van het Financieele Dagblad dat het Rijk druk zou uitoefenen op beleggers om de huren te verlagen van retailers die in de problemen zitten door de coronacrisis. De woordvoerder: 'De oproep tot gesprekken tussen verhuurders en huurders vinden we heel goed. De bal ligt nu bij de marktpartijen. Onze houding is: wij wachten op een voorstel.'

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.