Holland & Barrett: corona-akkoord biedt niet genoeg soelaas

Holland & Barrett: corona-akkoord biedt niet genoeg soelaas
Holland in Bison Shopping Center Maarssen bij de opening in 2017.

Holland & Barrett betaalt de helft van de huur voor april vanwege geldgebrek door de coronacrisis.

Dat meldt de winkelketen met gezondheids- en verzorgingsproducten in een brief aan zijn verhuurders. Ook heeft Holland & Barrett de termijn voor de huurbetalingen veranderd van een kwartaal naar een maand. De keten probeert zijn ongeveer tweehonderd Nederlandse vestigingen zoveel mogelijk open te houden.

Holland & Barrett vond het corona-akkoord tussen brancheorganisaties van huurders en verhuurders niet ver genoeg gaan om zijn eigen liquiditeitsproblemen het hoofd te bieden, blijkt uit de brief. Uitstel van betaling tot 20 april en omzetting van kwartaal- in maandhuren waren de belangrijkste resultaten van dat akkoord.

Ontstane realiteit

In de brief aan de verhuurders schrijft Holland & Barrett: 'Het zijn ongekende tijden voor de retail en door de situatie die ontstaan is door het coronavirus ontwikkelt de Nederlandse retailmarkt zich zeer snel. Steeds meer retailers hebben in de afgelopen weken winkels moeten sluiten, of noodgedwongen hun openingstijden moeten aanpassen en zagen daarmee hun omzetten drastisch teruglopen.'

'Aan de andere kant maken veel verhuurders van vastgoed zich grote zorgen over de waarde van de cashflow van de investeringen die ze hebben gedaan, waarbij mogelijke financieringsverplichtingen doorlopen. In een periode die zo onzeker is en waarbij liquiditeitsproblemen voor veel huurders dreigen, heeft de retail een sectoroverleg gevoerd over de wijze waarop deze acute problematiek aangepakt kan worden', schrijft Holland & Barrett. De maatregelen die de keten heeft genomen, vloeien voort uit 'dit retailoverleg, in combinatie met de ontstane realiteit.'

Holland & Barrett was niet bereikbaar voor commentaar.

>> Zie ook: Antwoorden op veelgestelde vragen over impact corona op vastgoedsector

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.