'8 procent omzetverlies retail in 2020'

'8 procent omzetverlies retail in 2020'

De Nederlandse detailhandel gaat dit jaar 8 procent minder omzet halen door de uitbraak van het coronavirus.

Dat voorspelt ABN Amro in zijn Sectorprognose coronacrisis. De bank verwacht dat het omzetverlies van 2020 maar gedeeltelijk goed wordt gemaakt in 2021. Voor dat jaar gaat ABN Amro uit van 6 procent omzetgroei.

Noodzakelijke goederen

'Het koopgedrag van consumenten verandert in deze onzekere tijd, waarin banen op de tocht staan en het inkomen kan wegvallen. Consumenten kopen vooral noodzakelijke goederen, zoals voedsel en verzorgingsproducten, en minder luxe goederen', schrijft de bank.

'Net als in een normale recessie worden de aankopen van niet noodzakelijke en duurzame goederen uitgesteld. Dit zal met name de auto- en fietsenbranche en de kleding- en schoenenbranche hard raken', aldus ABN Amro. 'Dit laatste geldt in mindere mate voor de modebranche; de modebranche heeft op dit moment een flinke strop vanwege een deels onverkochte voorjaarscollectie.'

Volgens de bank hebben fysieke winkels meer last van de corona-uitbraak. Consumenten doen meer aankopen online uit angst voor besmettingen. 'Het is denkbaar dat een deel van deze verschuiving permanent zal zijn, omdat consumenten gewend raken aan dit kanaal.'

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.