nieuws

CBRE Gobal Investors: Gunstige vooruitzichten voor huurgroei in logistiek

Beleggingen

De huren in de logistieke hotspots zijn gestegen en zullen de komende paar jaar waarschijnlijk nog verder omhoog gaan. Hoe lang die stijging doorzet en op welke locaties is echter  mede afhankelijk van de ontwikkeling van de wereldeconomie en lokaal beleid.

CBRE Gobal Investors: Gunstige vooruitzichten voor huurgroei in logistiek

Dat stelt Maurice Stieger, Asset & Transaction Manager Logistics Nederland bij CBRE Global Investors, een van de grootste vastgoedvermogensbeheerders ter wereld met een portefeuille van 17,8 miljard euro aan logistiek wereldwijd.

Stieger is één van de deelnemers aan het debat over huurgroei in de logistiek op donderdag 6 juni om 14 uur op de stand van Vastgoedmarkt/Transformatieplein (stand 11, hal 11) tijdens de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam RAI. Het debat wordt georganiseerd door internationaal vastgoedadviseur Savills in samenwerking met Vastgoedmarkt. Aan de basis van het debat ligt een recent rapport van Savills over de huurontwikkeling in Nederlands logistiek vastgoed.

Stieger onderschrijft de belangrijkste constatering van Savills dat er in 2018 daadwerkelijk sprake was van huurgroei in de Nederlandse logistieke hotspots na jaren van gekwakkel. De mate waarin huurgroei de komende jaren doorzet is echter lastiger te voorspellen.

‘Dat sommige logistieke vastgoedpartijen huurgroei nog altijd ‘een illusie’ noemen, kunnen Stieger en zijn collega Michael Hesp, Senior Associate, Portfolio Strategy & Analytics, wel begrijpen. Maar is volgens hen toch een achterhaald beeld in de voornaamste logistieke hotspots. ‘Tot een jaar of wat geleden was er altijd nog wel ergens een weiland dat kon worden volgebouwd, waardoor de huurprijs niet omhoog ging’, betoogt Stieger. ‘Vervolgens stond er binnen een half jaar een nieuw pand tegen betrekkelijk lage bouwkosten. Dat beeld is wezenlijk veranderd. In zeer gewilde  locaties zoals in Tilburg en Venlo, is  veel minder grond beschikbaar dan enkele jaren geleden. Overal lopen de bouwkosten op en op een aantal plaatsen ook de grondkosten, wat tezamen met de enorme vraag naar logistieke ruimte effect heeft op de huurprijzen.’

Vergeet bovendien dat de leegstand heel laag is, vult Hesp aan. ‘Als je weinig leegstand hebt in je portefeuille of in dat ene specifieke gebouw en er is lokaal veel meer vraag dan aanbod dan zal je de vraagprijs omhoog zetten.’

Hesp, die zich middels een column in De Telegraaf al stevig heeft geroerd in ‘verdozingsdebat’ vindt het nog te vroeg om een oordeel te geven over de mogelijke effecten van die discussie op de huurgroei. ‘Het maatschappelijke debat over de verdozing verkeert pas in de beginfase. Maar mocht het daadwerkelijk leiden tot een rem op nieuwe ontwikkelingen dan zal het aanbod zich verder concentreren op specifieke locaties, wat schaarste betekent. Schaarste is een reden voor verdere huurprijsstijgingen.’

Reageer op dit artikel