nieuws

Amsterdammers blieven IJburg niet

Beleggingen

IJburg in Amsterdam is de minst populaire Vinex-wijk van Nederland, zo blijk uit het Vinex woningmarktrapport van vastgoedadviseur Colliers. 

Amsterdammers blieven IJburg niet
Winkelcentrum IJburg

Delftlanden bij Emmen is de meest populaire Vinex-wijk van het land, zo blijkt uit het onderzoek. Als gekeken wordt naar het verschil in woningprijs tussen wijk en stad, staat Delftlanden bovenaan de lijst van meest gewilde Vinex-wijken. Mensen hebben maar liefst een kwart meer over per vierkante meter om hier een huis te kopen dan in een ander deel van Emmen: bijna 2.000 euro ten opzichte van 1.560 euro.

Oosterheem in Zoetermeer en Zuiderburen in Leeuwarden complementeren de top drie. Daar liggen de prijzen ruim 20 procent hoger dan in de stad. Inmiddels liggen de woningprijzen in de helft van de Vinex-wijken van de 25 grootste gemeenten boven die van de stad.

Grootste waardestijging

De wijk met de grootste waardestijging sinds 2008 is Waalsprong in Nijmegen. In dat jaar lag de prijs van een woning nog bijna 300 euro per vierkante meter onder het niveau van de rest van de stad. Inmiddels wordt de wijk op waarde geschat en liggen de prijzen bijna 270 euro boven het stadsniveau. De verwachting is dat door de ontwikkeling van het winkelcentrum de populariteit nog verder toeneemt.

Leidschenveen in Den Haag en De Held in Groningen zijn de nummers twee en drie qua waardesprong. Inmiddels liggen ook hier de woningprijzen hoger dan die in de stad: ruim 3%.

Geen alternatief

Niet alle Vinex-wijken zijn even succesvol. IJburg in Amsterdam is de minst populaire Vinex-wijk van het land. Het verschil in prijs met de rest van de stad is opgelopen naar meer dan 1.500 euro per vierkante meter. Een duidelijk verschil dat vooral aangeeft dat IJburg door veel Amsterdammers niet als alternatief wordt gezien om te gaan wonen.

Haagse Beemden

Ook Haagse Beemden in Breda doet het minder goed en staat op plek 24. Het prijsverschil is opgelopen tot 620 euro per vierkante meter, terwijl dit in 2008 nog slechts 250 euro was. Door het meer geïsoleerde karakter van de wijk lijkt dit voor veel inwoners van Breda geen echte optie om naartoe te verhuizen.

Uitgangspunten bij bouw

De vierde nota ruimtelijke ordening extra -Vinex- werd door het voormalige ministerie van VROM opgesteld in 1991. De nota bevatte uitgangspunten bij de bouw van grote nieuwbouwlocaties in de periode 1995-2005.

Reageer op dit artikel