Amsterdammers blieven IJburg niet

Amsterdammers blieven IJburg niet
Winkelcentrum IJburg

IJburg in Amsterdam is de minst populaire Vinex-wijk van Nederland, zo blijk uit het Vinex woningmarktrapport van vastgoedadviseur Colliers.

Delftlanden bij Emmen is de meest populaire Vinex-wijk van het land, zo blijkt uit het onderzoek. Als gekeken wordt naar het verschil in woningprijs tussen wijk en stad, staat Delftlanden bovenaan de lijst van meest gewilde Vinex-wijken. Mensen hebben maar liefst een kwart meer over per vierkante meter om hier een huis te kopen dan in een ander deel van Emmen: bijna 2.000 euro ten opzichte van 1.560 euro.

Oosterheem in Zoetermeer en Zuiderburen in Leeuwarden complementeren de top drie. Daar liggen de prijzen ruim 20 procent hoger dan in de stad. Inmiddels liggen de woningprijzen in de helft van de Vinex-wijken van de 25 grootste gemeenten boven die van de stad.

Grootste waardestijging

De wijk met de grootste waardestijging sinds 2008 is Waalsprong in Nijmegen. In dat jaar lag de prijs van een woning nog bijna 300 euro per vierkante meter onder het niveau van de rest van de stad. Inmiddels wordt de wijk op waarde geschat en liggen de prijzen bijna 270 euro boven het stadsniveau. De verwachting is dat door de ontwikkeling van het winkelcentrum de populariteit nog verder toeneemt.

Leidschenveen in Den Haag en De Held in Groningen zijn de nummers twee en drie qua waardesprong. Inmiddels liggen ook hier de woningprijzen hoger dan die in de stad: ruim 3%.

Geen alternatief

Niet alle Vinex-wijken zijn even succesvol. IJburg in Amsterdam is de minst populaire Vinex-wijk van het land. Het verschil in prijs met de rest van de stad is opgelopen naar meer dan 1.500 euro per vierkante meter. Een duidelijk verschil dat vooral aangeeft dat IJburg door veel Amsterdammers niet als alternatief wordt gezien om te gaan wonen.

Haagse Beemden

Ook Haagse Beemden in Breda doet het minder goed en staat op plek 24. Het prijsverschil is opgelopen tot 620 euro per vierkante meter, terwijl dit in 2008 nog slechts 250 euro was. Door het meer geïsoleerde karakter van de wijk lijkt dit voor veel inwoners van Breda geen echte optie om naartoe te verhuizen.

Uitgangspunten bij bouw

De vierde nota ruimtelijke ordening extra -Vinex- werd door het voormalige ministerie van VROM opgesteld in 1991. De nota bevatte uitgangspunten bij de bouw van grote nieuwbouwlocaties in de periode 1995-2005.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.