nieuws

Ymere: ‘Woning van gas af voor 4.500 euro’

Beleggingen

De kosten om een complex in de Gentiaanbuurt in Amsterdam van het gas te halen bedragen 4.500 euro per woning.

Ymere: ‘Woning van gas af voor 4.500 euro’

Dat stelt corporatie Ymere in een woordenstrijd op Twitter met Syp Wynia. Volgens de opiniemaker met 28.000 volgers op het sociale medium bedragen de kosten voor dezelfde operatie 115.000 euro. Met acht miljoen woningen gaat het gasverbod in Nederland 920 miljard euro kosten, extrapoleert Wynia.

Ymere toont zich verbaasd over de tweet van Wynia. ‘Hij zat er 110.500 euro naast. We renoveren 240 sociale huurwoningen (jaren ’20) in de Gentiaanbuurt in A’dam. Gas eruit, stadswarmte erin. Dat kost 4.500 euro extra. Op een totaal van 115.000 euro. Waarvan akte.’

‘Foute rekensom’

De woningcorporatie zegt het uitgangspunt van Wynia’s berekening te hebben achterhaald: een publicatie in het Financieele Dagblad. ‘Wie op zoek is naar de bron waarop @Sypwynia zijn foute rekensom heeft gebaseerd: dit is het correcte verhaal van @OrlaMcDonald in @FD_Nieuws Zelf lezen kan hier: https://bit.ly/2I9SxNe .’

Laat die keuken en badkamer van 110.500 euro maar zitten

Een deel van de discussie spitst zich toe op de vraag of de overige kosten voor het gasloos maken mogen worden geschoven onder een renovatie. Mirjam152 gelooft niet dat ze voor 4.500 euro van het gas kan: ‘Hoi Ymere. Met welke aannemer werken jullie? Ik wil wel een volledig geïsoleerd huis, warmtenetleidingen en radiatoren, nieuw dak en koken op inductie met zwaardere elektriciteit voor 4.500 euro. Ik hoor graag van jullie. Laat die keuken en badkamer van 110.500 euro maar zitten.’

Duidelijkheid over de kostenverdeling is er nog niet. Wynia heeft nog geen antwoord op zijn vraag aan Ymere hoe het bedrag van 115.000 euro voor de duurzame renovatie van een woning is opgebouwd. ‘Heeft al iemand de calculatie van ontvangen? Voor 4.500 euro zijn er vast meer die van het gas af willen. Komt het er nog van?’

Reageer op dit artikel