nieuws

Verkoop Stamkartplein: een hoeraatje voor de oud-minister

Beleggingen

Negentien jaar geleden bood de Wassenaarsche Bouwstichting studentenhuisvester DUWO hulp in nood: ze zorgde voor de bouw van de grote rode studententoren aan het Stamkartplein in Den Haag.

Verkoop Stamkartplein: een hoeraatje voor de oud-minister
Overdracht Stamkartplein

DUWO verhuurde de woningen vanaf de oplevering aan studenten. Nu heeft DUWO weer wat geld en koopt ze de studentenflat aan van haar behulpzame collega. De rode toren aan het Stamkartplein was in 2003 het eerste grote nieuwe studentencomplex in Den Haag. De studentenflat met ruim 300 woningen werd gebouwd met zogenaamde ‘collegiale financiering’ van de Wassenaarsche Bouwstichting. Hulp van een collega in de sector dus. Het is een waar feel good-verhaal geworden.

Dankzij de minister

Deze nieuwe manier van financieren werd al snel op grotere schaal populair, zeker na een oproep van minister Pronk, die ‘rijke’ corporaties vroeg om ‘arme’ te helpen. Hier het rapport dat de minister hierover liet maken, in pdf., over de corporaties die te veel op zichzelf gericht waren. Dat interview leverde hem veel kritiek op, maar er waren ook  corporaties die door hem geïnspireerd werden. Dankzij dergelijke samenwerking kon in Nederland veel studentenhuisvesting aan de markt worden toegevoegd. De corporatie die financierde, behield daarin het eigendom, terwijl de andere de verhuur en het beheer voor haar doelgroep deed. In het samenwerkingscontract voor de Stamkartpleintoren (uit 2000) was opgenomen dat DUWO het complex later van de Wassenaarsche Bouwstichting kon aankopen. Dat gaat nu dus gebeuren.

Wassenaarse jongeren

De woningcorporatie uit Wassenaar wilde destijds graag een bijzonder project in de regio neerzetten. Het liefst iets voor jongeren dat ook de regio ten goede zou komen en met zichtbare meerwaarde. Studentenhuisvesting paste goed in dat plaatje. ‘Wij konden in Wassenaar weinig voor jongeren doen, zegt Ad Zopfi, directeurbestuurder van de Wassenaarsche Bouwstichting. ‘Maar met dit project kon het wel, maar dan in Den Haag. Ook onze huurdersvereniging vond dat een prima idee, zeker omdat veel Wassenaarse jongeren in Den Haag studeren.’ In 1999 vonden de eerste gesprekken met DUWO plaats. ‘Op dat moment was collegiale financiering nog heel erg nieuw,’ herinnert Zopfi zich. ‘Er bestond totaal geen regelgeving voor, ook niet bij de overheid. Wij moesten het dus allemaal zelf uitzoeken. Het model dat wij kozen had voor ons wel een heel heldere structuur en was qua regelgeving goed uitvoerbaar.”

Gewild complex

Dat bleek in de praktijk ook het geval. DUWO beheerde het zeer succesvolle studentencomplex de afgelopen zestien jaar voor de Wassenaarsche Bouwstichting. Dat gebeurde in goede onderlinge samenwerking en met wederzijds welbevinden van beide corporaties. ‘Wij zijn nog steeds ontzettend blij dat wij destijds dankzij onze collega zulke fantastische studentenwoningen konden aanbieden aan de studenten in Den Haag en dat nog steeds doen,’ zegt Heleen de Vreese, bestuursvoorzitter bij DUWO. ‘Studentenhuisvesting werd destijds door investeerders niet gezien als het meest winstgevende product. Gelukkig was dat niet de insteek van de Wassenaarsche Bouwstichting. Zij wilden ons helpen en zij wilden iets doen voor studenten in de regio. Dat is goed gelukt.’ De 327 woningen zijn immers uiterst gewild bij Haagse studenten, vooral van de Haagse Hogeschool, die er vlak naast staat. Dat is niet voor niets. Het complex ligt centraal (station, tram, Stationswijk, centrum dichtbij). De woningen zijn ruim en voor het merendeel zelfstandig. En bewoners van de hogere verdiepingen hebben vanuit hun kamer een fantastisch uitzicht over Den Haag (tot aan Scheveningen toe) en, niet onbelangrijk: als student ben je heel erg snel in de collegezaal. Maandag 1 april gaat de karakteristieke ronde rode toren officieel over naar DUWO. Ad Zopfi en Heleen de Vreese zetten hun handtekening onder de koopovereenkomst. Zopfi: ‘Wij laten Den Haag zo een heel mooi studentencomplex na.’ De Vreese: “En wij krijgen prachtige studentenwoningen in ons bezit die hun waarde al dubbel en dwars hebben bewezen’.

Reageer op dit artikel