nieuws

Wat heeft Round Hill in de aanbieding?

Beleggingen

De meeste aandacht bij de geplande verkoop van 10.000 woningen door Round Hill Capital ging naar voormalige corporatiewoningen van het Wooninvesteringsfonds. Maar de Britse vermogensbeheerder heeft meer in de aanbieding.

Wat heeft Round Hill in de aanbieding?
Kolmschotlanden, Enschede

Round Hill bezit meer dan alleen voormalige corporatiewoningen. Zoveel wordt duidelijk uit de vierjarige transactiegeschiedenis van de Britse vastgoedvermogensbeheerder in Nederland. De tienduizend woningen van het door Michael Bickford geleide bedrijf komen van een een bont gezelschap vastgoedpartijen met uiteenlopende motieven. Onder de verkopers waren particuliere beleggers, maatschappen, een sociale huisvester in financiële nood en institutionele beleggers die hun portefeuilles verjongden en geografisch focusten.

Round Hill maakt in 2014 zijn entree

Met de aankoop van een portefeuille van CBRE Global Investors maakte Round Hill Capital in 2014 zijn entree in Nederland. Voor 180 miljoen euro verwisselden 1.534 woningen van eigenaar. Capital Value maakte als mede-adviseur van de verkoper melding van de grootste woningbeleggingstransactie in Nederland sinds de financiële crisis. Met die deal verwierf Round Hill voormalig institutioneel woningbezit in onder meer buiten-Randstedelijke plaatsen als Groningen, Heerlen, en Hoensbroek.

Aziëlaan, Utrecht

Aziëlaan, Utrecht

De aankondiging van een twee keer zo grote aankoop volgde eind 2014. Round Hill bereikte toen een akkoord met het Wooninvesteringsfonds (WIF) over de overname van ruim 3.800 woningen voor 355 miljoen euro. Over dat bedrag was nog wel discussie omdat het te laag werd gevonden. De prijs kwam overeen met 85,1 procent van de waarde vrij van huur en gebruik en volgens de overheidsregels moest dat minimaal 90 procent zijn. De deal ging toch door op basis van een ontheffing van toenmalig minister Blok en werd in 2015 afgerond.

WIF-portefeuille bevatte 114 complexen

Zo verwierf Round Hill 114 complexen. Een groot deel van de WIF-portefeuille bevond zich in Zuid-Holland, getuige de 521 pagina’s tellende akte van de interne doorlevering aan het door Round Hill beheerde Woonfonds Zuid-Holland 2. Met die interne transactie was een bedrag van 190.977.261 euro gemoeid. Het ging om complexen in onder meer Hoogvliet, Delft, Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Papendrecht, Alblasserdam, Pernis, Zoetermeer, Schiedam en Zwijndrecht.

De koper moet verstand hebben van uitponden, optimaliseren, ophakken en doorverkopen

In 2015, het eerste jaar na zijn entree in Nederland, legde Round Hill de hand op de enkele middelgrote portefeuilles. Nog voor de afronding van de transactie met het WIF bereikte de Britse vermogensbeheerder een akkoord met maatschappen vertegenwoordigd door Staalbankiers over de overname van 465 woningen. Het ging om tachtig eengezinswoningen en 385 appartementen op verschillende locaties in Nederland. Van CBRE Global Investors nam Round Hill Capital hetzelfde jaar 500 woningen over voor 54 miljoen euro. De verkoper zei bij die gelegenheid: ‘Belangrijke strategische doelen als een optimale geografische spreiding en verdere verjonging van de portefeuille worden door deze verkoop versneld gerealiseerd.’

Voet op het gaspedaal

Willem de Zwijgerlaan, Zevenaar

Willem de Zwijgerlaan, Zevenaar

Na de aankondiging van topman Bickford van zijn groeidoelstelling in Nederland naar 20.000 woningen ging nog een keer de voet op het gaspedaal. In februari 2016 maakte Round Hill de aankoop bekend van 954 woningen van Amvest, MN en particuliere beleggers. De aankoop van nog eens 980 woningen voor ongeveer 110 miljoen euro werd in mei 2016 bekend. Round Hill kocht die portefeuille van particuliere beleggers waarvan Grouwels Vastgoed er één was. Een andere particuliere belegger zat in juli 2017 met Round Hill bij de notaris. Daelmans leverde toen 449 woningen voor 47 miljoen euro. Het ging om bezit in onder meer Tilburg, Roermond, Heerenveen, Arnhem, Capelle aan den IJssel, Apeldoorn en Amersfoort.

Ook de particuliere belegger Zeilstra deed zaken met Round Hill. In juli 2018 leverde Zeilstra ongeveer 500 woningen aan de Britse vermogensbeheerder voor 71,895 miljoen euro, zo werd eind september bekend. De akte van levering vermeldt woningen in onder meer Bemmel, Vlissingen, Rotterdam, Den Haag, Zwolle en Delft.

Voor zover Vastgoedmarkt kon nagaan, zijn alle Nederlandse aankopen nog steeds in bezit van Round Hill. Die portefeuille heeft binnen Nederland weinig geografische focus, bevat veel woningen in aangebroken complexen en komt van verkopers van divers pluimage. Round Hill heeft Kempen & Co opdracht gegeven de verkoop te begeleiden. De voorkeur gaat uit naar verkoop van de totale portefeuille in één keer. Partijen met verstand van uitponden, optimaliseren en de rest in brokken doorverkopen, lijken de meest voor de hand liggende gegadigden.

Reageer op dit artikel