Aegila koopt Unilever-hoofdkantoor Weena 455-457

Aegila koopt Unilever-hoofdkantoor Weena 455-457
Unilever hoofdkantoor Weena Rotterdam

Real I.S. heeft het hoofdkantoor van Unilever aan Weena 455-457 verkocht aan een 'special purpose entity', opgezet door Aegila Capital Management.

Dit is de eerste aankoop van Londense asset manager Aegila in Europa. Het betreft het internationale hoofdkantoor van Unilever en  een naastgelegen gebouw van in totaal circa 24.500 m2 kantoorruimte en 318 parkeerplaatsen. Aegila betaalde 86,5 miljoen euro. Aegila belegt met kapitaal van Osool Asset Management uit Bahrein en BBK, de Bank van Bahrein en Koeweit, die beide aandeelhouder in Aegila zijn.

De hoogbouw wordt verhuurd aan Unilever, dat ongeveer 22.000 m2  kantoorruimte in gebruik heeft. Hogeschool Tio huurt de laagbouw van circa 2.500 vierkante meter.

Volgens ceo Giovanni Gregoratti van Aegila Capital Management maakt de combinatie van aantrekkelijke marktvooruitzichten, de unieke locatie en hoogwaardige huurders dat deze transactie goed past de investeringsstrategie en daarmee een perfecte eerste deal in Europa voor Aegila. 'We zijn blij dat we deze acquisitie hebben kunnen doen in een zeer competitieve markt en we blijven in de loop van 2018 de mogelijkheden onderzoeken om onze portefeuille uit te breiden in onze Europese doelmarkten.'

Volgens hoofd Acquisities Jordy Diepeveen van Savills volgt Rotterdam de trend van Amsterdam qua stijgend beleggingsvolume en yield-compressie door het aantrekken van nieuw buitenlands kapitaal. 'In 2015 was Rotterdam de eerste stad in Nederland die Aziatisch kapitaal aantrok (De Rotterdam) en de vier recente deals in Rotterdam, Maastoren (Azië), Cool63 (Duitsland), Wilhelmina Tower (VS) en Blaak 16 (Abu Dhabi), illustreren de diversiteit van (institutionele) beleggers die in deze markt investeren. Savills verwacht dat de aankoop van Weena 455-457 door Aegila niet het laatste voorbeeld van grootschalige grensoverschrijdende investeringen in de Rotterdamse kantorenmarkt zal zijn dit jaar.'

Savills, GT Law, BCLP, SGS Search en PwC adviseerden de koper. NL Real Estate - Knight Frank en Loyens & Loeff adviseerden de verkoper Real I.S.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.