Duurzame bedrijvenparken: ondernemerschap in harmonie met het milieu

Duurzame bedrijvenparken: ondernemerschap in harmonie met het milieu
VGP Park Nijmegen

De tijdgeest is groen - de samenleving vraagt om antwoorden op de problemen van deze tijd. Voor ons bij VGP is dit een missie die we met passie benaderen. Als familiebedrijf denken wij in generaties. Het is deze mentaliteit die ons dwingt om verantwoord en duurzaam te handelen, naar onze omgeving, onze partners, onze klanten en onder elkaar. Ons bedrijf wordt gedreven door welvarende, langdurige, betrouwbare relaties met al onze belanghebbenden.

Wij willen onze knowhow aanwenden om bij te dragen tot een mooie en duurzame toekomst voor de komende generaties. Wij streven ernaar onze gebouwen voortdurend te optimaliseren in overeenstemming met de eisen van de markt en de laatste technologische innovaties. Energie-efficiëntie en duurzaamheid behoren tot onze topprioriteiten. Wij weten dat het mogelijk is om logistiek vastgoed op een duurzame en technologisch geavanceerde manier te bouwen, te herontwikkelen, te renoveren en te transformeren. Dit komt zowel het milieu als het welzijn van de mensen die op onze locaties werken ten goede.

Sally Silze, hoofd ‘Duurzaam Bouwen’ bij VGP in Duitsland, legt uit: ‘We hebben voor VGP een proces ontwikkeld zodat elk project kan worden gecertificeerd als een duurzaam gebouw volgens de BREEAM-certificeringsmethode of volgens het systeem van de ‘Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen’ (DGNB). We hebben dit certificeringsproces gestandaardiseerd en alle interfaces die van invloed zijn op zo’n project van begin tot eind bij het proces betrokken’, vervolgt Sally.

Duurzame bedrijvenparken: ondernemerschap in harmonie met het milieu
VGP’s hoogwaardige en duurzame bouwstandaard

Als emissie-intensieve industrie op het kruispunt van productie, logistiek en distributie hebben projectontwikkelaars zoals het familiebedrijf VGP een bijzondere verantwoordelijkheid. Door commercieel vastgoed te bouwen waarbij duurzaamheid en energie-efficiëntie belangrijke parameters zijn, steunt het bedrijf niet alleen de inspanningen van de lokale overheden, maar ook van commerciële huurders, leveranciers en, onrechtstreeks, eindklanten.

Om recht te doen aan deze sleutelrol, moet het onderwerp duurzaamheid al in de planningsfase centraal staan. Voor VGP betekent dit dat gemeentelijke beleidsmakers en andere stakeholders vanaf het allereerste begin betrokken worden en dat eventuele zorgen van burgers over duurzaamheid transparant en actief aan de orde worden gesteld.

In deze fase worden duidelijke criteria en eigen emissiereductiedoelstellingen vastgesteld, zodat het grondgebruik, de energiebehoefte en de CO2-voetafdruk van de gebouwen zo laag mogelijk worden gehouden. Terwijl in het verleden de nadruk bij het bepalen van de energiebehoeften voornamelijk lag op de gebruiksfase van de gebouwen, is nu een holistische energievisie vereist. Daarom houdt VGP niet alleen rekening met de energiebehoefte tijdens de exploitatie van het gebouw, maar bijvoorbeeld ook met de fabricagekosten en het onderhoud. Op onze brownfield sites in Giessen en Wiesloch, Duitsland, plannen wij nu ons eerste grote built-to-suit project dat het DGNB KlimaPositiv (CO2-neutraal) certificaat zal ontvangen.

Duurzame bedrijvenparken: ondernemerschap in harmonie met het milieu
De kantoren op VGP Park Nijmegen zijn voorzien van een duurzame houten gevel

Voor een CO2-neutrale exploitatie van de bedrijvenparken moeten direct alternatieve, ‘groene’ energieoplossingen worden gepland. Bij VGP wordt hiervoor gezorgd door ‘VGP Renewable Energy’, een aparte business unit voor groene stroomopwekking, evenals fotovoltaïsche systemen en elektrische laadstations. Daarnaast spelen bouwnormen een centrale rol. Deze moeten minimaal voldoen aan BREEAM Very Good of een gelijkwaardige certificering om de levensduur en carbon footprint te optimaliseren.

Door op deze manier ‘groene’ bedrijventerreinen aan te kopen, genereren gemeenten stabiele inkomsten uit bedrijfsbelastingen en creëren zij draagvlak zonder de duurzaamheidsaspecten te veronachtzamen - en leveren zij samen met de gevestigde bedrijven hun bijdrage aan de wereldwijde klimaatbescherming.

Enkele feiten over de VGP Groep

VGP is een pan-Europese ontwikkelaar, beheerder en eigenaar van logistiek en semi-industrieel vastgoed van hoge kwaliteit. VGP hanteert een volledig geïntegreerd bedrijfsmodel met capaciteiten en jarenlange expertise in de hele waardeketen. Het bedrijf heeft een grondbank (in eigendom of gecommitteerd) van 10,49 miljoen m² en de strategische focus ligt op de ontwikkeling van commerciële parken.

Duurzame bedrijvenparken: ondernemerschap in harmonie met het milieu
Electrische laadstations op de parking van VGP Park Nijmegen

Groei van VGP in Europa

VGP werd in 1998 opgericht als een Belgische familiale vastgoedontwikkelaar in Tsjechië en is aanwezig in 15 verschillende Europese landen. Het bedrijf exploiteert 92 parken in twaalf Europese landen, rechtstreeks en via verscheidene 50/50-joint ventures.

De Groep heeft onlangs zijn Europese aanwezigheid uitgebreid met de verwerving van zijn eerste grondlocatie in Servië en verwacht zijn eerste kantoor in Frankrijk te openen. Andere Europese landen, waaronder Zweden, blijven in het vizier voor toekomstige expansie.

De aanzienlijke investeringen in de organisatiestructuur in de afgelopen jaren - de Groep telt vandaag ongeveer 350 werknemers - hebben geleid tot lokale technische expertise binnen de Groep in elk van de landen waar VGP actief is, en de basis gelegd voor toekomstige groei. Zoals VGP’s Chief Executive Officer, Jan Van Geet, zei: ‘Meer nog dan onze uitstekende operationele prestaties is de toenemende betrokkenheid van onze klanten een sterk bewijs van onze succesvolle strategie, waarbinnen wij ons blijven inzetten om onze middelen aan te wenden voor duurzame oplossingen ter ondersteuning van onze werknemers, klanten en de gemeenschappen waarin wij actief zijn ‘.

Duurzame bedrijvenparken: ondernemerschap in harmonie met het milieu
Het Albert Heijn Home Shop Center op VGP Park Nijmegen

VGP in Nederland

Na het opstarten van de Benelux in 2018 met de eerste grondaankoop voor Nederland, heeft VGP al meer dan 150.000 m2 BVO aan magazijnen en kantoren ontwikkeld op hun VGP Park Roosendaal en VGP Park Nijmegen (Oosterhout, Gelderland). Met de lopende constructies, het toekomstige ontwikkelingspotentieel op beide parken, alsmede het aankomende park VGP Park Moerdijk, bouwt VGP vandaag verder aan morgen.

Dit artikel is gesponsored door VGP.