Hema ziet herstel van omzet

Hema ziet herstel van omzet

Hema ziet zijn omzet de laatste weken herstellen, na de forse daling als gevolg van de maatregelen tegen corona.

Dat meldt de warenhuisketen in een bericht aan zijn investeerders. Er komen meer klanten dan aan het begin van de corona-pandemie. Per bezoek besteden die klanten aanzienlijk meer dan voorheen. Ook is de totale verkoop via internet verdrievoudigd vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. In België verzesvoudigde de online omzet zelfs.

Winkels in Duitsland weer open

De buitenlandse winkels van Hema, die ongeveer 30 procent van het totaal vertegenwoordigen, waren allemaal dicht. In Duitsland zijn de filialen sinds 20 april weer open. De winkels in Oostenrijk mogen begin mei ook open, zo zegt Hema te hebben vernomen. In andere landen buiten Nederland verwacht Hema de komende weken ook heropening van zijn winkels.

Weinig reserves

Het bericht over het omzetherstel en heropening van winkels komt enkele weken nadat Hema zijn huur in Nederland halveerde met een beroep op de coronacrisis. Voordat die uitbrak, had Hema al weinig vet op de botten. Het bedrijf, dat twee jaar geleden werd overgenomen door de investeringspartij van ondernemer Marcel Boekhoorn, kampte bij de overname met een schuld van 750 miljoen euro. Boekhoorn voerde een aantal saneringsmaatregelen door en nam zelf 103 miljoen euro schuld over door die om te zetten in aandelen.

>> Lees ook het dossier: Van dag tot dag: de impact van corona op retail

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.