Anderhalve meter-economie leidt tot 1,2 miljoen minder werkplekken

Anderhalve meter-economie leidt tot 1,2 miljoen minder werkplekken

Als we op korte en misschien ook op langere termijn toegaan naar een zogeheten anderhalve meter-economie om een nieuwe opwaartse curve van het coronavirus tegen te gaan zijn er 1,2 miljoen minder werkplekken op kantoren nodig. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International.

Een terugkeer naar kantoor gaat op basis van strikte regels. In het Chinese Wuhan zijn afstandsmaatregelen ingevoerd bij de heropening van de kantoren en vergelijkbare acties volgen waarschijnlijk ook hier. Alleen al door de vereiste afstand tussen medewerkers moet de helft van de werkplekken leeg blijven. Het aantal neemt verder af, omdat bureaus niet meer gedeeld mogen worden op dezelfde dag. Met de nieuwe normen is er één vaste werkplek per medewerker die dagelijks grondig schoongemaakt moet worden.

60 procent minder werkplekken

Voldoende afstand houden betekent voor een gemiddeld kantoor dat zes op de tien werkplekken in ieder geval tijdelijk niet bruikbaar zijn. Voor heel Nederland gaat het om maar liefst 1,2 miljoen minder plekken van de 2 miljoen totaal.

Menselijk contact

'Positief geredeneerd, komen er vanuit de huidige 100 procent thuiswerksituatie weer 800.000 werkplekken bij', zegt Harold Coenders, directeur werkplekinnovatie. 'Hoewel alle digitale mogelijkheden om thuis te werken in één klap echt gemeengoed zijn geworden, blijft het belang van menselijk contact van onschatbare waarde.'

Capaciteit opschroeven

Als de maatregelen van langere duur zijn, kan de capaciteit worden uitgebreid door herindeling van de kantoren met daarin vooral blokken van vier werkplekken. Deze opstelling is volgens Colliers het meest gunstig om de anderhalve meter afstand te garanderen. Bij blokken van twee maal twee bureaus is het niet nodig om dicht langs een collega te lopen.

>> Zie ook: Antwoorden op veelgestelde vragen over impact corona op vastgoedsector

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.