'Horeca heeft kwijtschelding van kosten nodig, geen uitstel'

'Horeca heeft kwijtschelding van kosten nodig, geen uitstel'

Hotels, restaurants en cafés in Nederland hebben kwijtschelding van kosten nodig om door de coronacrisis te komen. Dat zegt algemeen directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Volgens hem is uitstel geven voor bijvoorbeeld het overmaken van de huur een mooi gebaar, maar lost dat de financiële problemen waar bijvoorbeeld kroegbazen mee kampen niet op.

Inhalen niet mogelijk

Het inhalen van omzet als de crisis voorbij is, zit volgens Beljaarts niet in het DNA van zijn branche. 'Een hotelkamer die een nacht leeg blijft, zal die nacht altijd leeg blijven. Daar valt later niets meer aan te veranderen', legt hij uit. Vandaar de oproep aan leveranciers en huurbazen om hotels, restaurants en cafés tegemoet te komen. Beljaarts heeft al goede initiatieven gezien, bijvoorbeeld van Heineken. Die schold horecaondernemers die een pand huren van de brouwer onlangs een deel van hun huur kwijt.

Halvering jaarinkomsten

De horeca loopt veel inkomsten mis nu Nederlanders onder meer niet uit eten mogen gaan. Een precieze inschatting van de schade valt nog niet te maken. KHN houdt er rekening mee dat de branche dit jaar mogelijk maar zo'n 12 miljard euro kan omzetten, waar normaal gesproken circa 24 miljard euro verdiend zou worden. Toch heeft Beljaarts er begrip voor dat het kabinet de sluiting van de horeca heeft verlengd tot en met 28 april. 'De volksgezondheid is nu het belangrijkst.'

>> Lees ook: Retailer matsen? ‘Niet iedere particuliere belegger heeft evenveel vet op botten’

Jannike Huisman

Jannike Huisman

Online eindredacteur

Jannike Huisman is eindredacteur en is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de online content van Vastgoedmarkt. Ze houdt zich bezig met het redigeren van artikelen, contentoptimalisatie, bewaken van de planning en de verspreiding van de content via social media en de nieuwsbrief.